tisdag 6 november 2012

Stora drakar köper små bryggerier

Det här inlägget blir lite svammligt, men förhoppningsvis intressant.

På några månader har Lion köpt upp ett Australiensiskt och ett Nya Zealändskt mikrobryggeri. Lion är en av de stora bryggerikoncernerna här ner och ägs i sin tur av Kirin från Japan.

Jag har inte hört om många liknande affärer hemifrån där de stora bryggerierna istället verkar starta egna små bryggerier till exempel Brutal Brewing istället för att köpa upp mindre aktörer.

Jag tror de flesta inser att vi kommer få se mer av dessa affärer. Det här ämnet intresserar mig lite då jag finner bryggerihistoria väldigt intressant. I Sverige och i många andra länder skedde under 1900-talet väldiga sammanslagningar och uppköp som ledde till att bara ett fåtal stora bryggeri fanns kvar. Fram tills hela mikrobryggeri scenen kom igång.

Kommer vi få se samma sak igen? Kommer de stora bryggerierna börja köpa upp alla små bryggerier igen? Kanske, jag tror vi kommer få se att de flesta stora bryggerier kommer ha en eller flera mikrobryggerier i sin portfölj förr eller senare. I USA har mindre bryggerier börjat gå ihop eller blivit uppköpta av lite större mikrobryggerier (till exempel Craft Brew Alliance). Kanske är det början på en upprepning av historien?

Hur som helst. Dessa uppköp skapar mycket debatt om hurvida det är bra eller dåligt att mikrobryggerier ägs av de stora och det verkar finnas ölnördar på båda sidorna. Så frågan är om det spelar roll att det lilla bryggeriet ägs av ett multinationellt bryggeri om ölet smakar precis likadant?

Personligen tycker jag det spelar roll. En stor del av att dricka ett öl från ett mindre bryggeri (förutom smaken) är att det just är lokalt. Nu kanske det låter dumt då många beställer/dricker "lokalt" öl från andra sidan jorden. Inte så lokalt kanske men det jag menar med lokalt är att vinsten går till ett lokalt bryggeri för orten det kommer ifrån. Vinsten stannar förhoppningsvis i orten bryggeriet brygger i eller åtminstonde i samma land. Hellre det än att vinsten går till ett multinationellt bryggeriföretag.

En annat argument som ofta kommer upp när mikrobryggerier köps upp är att det lilla bryggeriet får tillgång till de storas distributionsnätverk, kapital för utveckling osv. mer mikroöl åt folket med andra ord, eller? Men ofta sluter det bara i att produkterna blir billigare och konkurerar lite orättvist med andra småbryggerier som kämpar och inte har ett stort kapital att röra sig med. Båda bryggerierna kämpar om hyllplats och konsumenternas pengar. Då är det väl bättre att det oberoende bryggeriet får mer av kakan än att ett utlandsägt bryggeri får vinsten?

Jag tycker det är kul att köpa öl av små oberoende bryggerier där jag vet (eller hoppas) att mina pengar går till de som tagit steget och kämpar för sin dröm, sina anställda och sitt eget bryggeri.

Orden mikrobryggd eller craft beer börjar bli tvetydigt. Det jag är ute efter är ett oberoende hantverksbryggeri =)

måndag 5 november 2012

Efter Sydney Craft Beer Week

Detta är mitt uppföljningsinlägg efter mitt första inlägg om Sydney Craft Beer Week.

Sydney Craft Beer Week blev inte riktigt som jag tänkt mig. Blev betydligt färre event men det blev iaf en hel del roliga öl som hade bryggts till denna vecka.

Det blev vissa ändringar i schemat då en av pubarna som skulle vara värd för flera event backa ur. Vet inte varför men alla event flyttades därifrån eller blev avbokade. Jag hade tyvärr flera event hos dem som jag ville bseöka så det var lite tråkigt.

Det som lämna mest intryck på mig (efter all god öl) var att gå på The Grifter Brew's lansering av deras nya öl. Jag känner killarna lite sen innnan så det var kul att se att det kom så mycket folk. Ölet, Drop Dead Red IPA, var tydligen kolsyresatt i sista minuten och hade inte mått dåligt av lite kraftigare kolsyrestättning. Företaget som startades av två unga grabbar är ett "flying brewery" och brygger sin öl hos Young Henry's. De berättade bland annat hur de odlade upp jästen från fyra Wyeast smack-packs till lämplig storlek för att fermentera ca 15 bbl öl och att de snart skulle placera sin egen fermentor i bryggeriet. Blir väldigt spännande att följa.

Annars spenderades kvällarna på olika pubar med roliga öl under veckan. Många goda och bara några få enstaka dåliga.

Väldigt kul med en hel veckas ölevent!

fredag 26 oktober 2012

Felsmaker, orsak och åtgärder


När man läser ölrecensioner påpekar recensenten ofta samma smaker och felsmaker, till exempel kokta grönsaker. Just kokta grönsaker är ganska lätt att förstå men en liten mindre erfaren öldrickare kanske har svårt att förstå hur oxidation smaker som också omnänns ganska ofta. I detta inlägg tänkte jag försöka förklara och reda ut lite vad som ligger bakom dessa vanliga felsmaker och hur det hela hänger ihop.

Texten är inte skriven för en viss målgrupp utan borde kunna vara till nytta för både för öldrickare, recensenter, hembryggare och bryggare. Ber redan nu om orsak ursäkt för svengelskan =)

Hittar du några felaktigheter eller vill lägga till så hör gärna av dig!

Man skall dock vara lite försiktigt med att klassa en smak som felsmak. Vissa ölstilar skall ha vissa nedan beskrivna "felsmaker". Ett annat exempel är estrar som det ofta finns mycket av i ale men inte i lager.

Diacetyl

Smak/felsmak - Smör, smörkola.

Orsak - Skapas naturligt av jästen under fementering men kan även skapas av vissa bakterier.

Åtgärd - Höj fermenteringtemperaturen under slutet av fermenteringen. Jästen kommer då bryta ner diacetylet till bättre smakande ämnen. Om smaken beror på bakterier behövs bättre disinfektering. Lageröl har ofta en liten smörighet som skall vara där, enligt ölstilen, så det är inte alltid en felsmak.

Medicin/phenolisk

Smak/felsmak - Kan uppfattas som medicin eller lite rökigt.

Orsak - Bakterier, bryggvatten men även rester av vissa typer av rengöringsmedel.

Åtgärd - Spår av rengöringsmedel kan åtgärdas genom bättre rengöringsprocesser. Fenoler (engelska phenols) är en typ av felsmak som många uppfattar att smaka medicin men också rökigt. Jäst har en naturlig mutation som gör att de inte producerar den vanligaste fenolen 4 VG (det finns undantag, till exmepel hefe-weizen och rököl). Det är därför ett ganska säkert sätt av avgöra om ett öl är infekterad av vildjäst. Smakar det medicin är det antaligen vildjäst som smugit sig in i fermentorn.

Light skunk/luktar illa

Smak/felsmak - Ölet luktar unket, skunkigt eller illa.

Orsak - Kan bero på att flaskan/glaset/ölet har utsatts för direkt eller indirekt solljus.

Åtgärd - Solljus skapar kemiska reaktioner med syret i ölet och gör att ölet börjar lukta illa. Om man är intresserad av hur det luktar kan man ta valfri mikroöls pale ale och ställa i direkt solljus i några timmar och sedan hälla upp. Detta funkar dock inte på massproducerade öl då de ofta använder humleextrakt och andra metoder för att motverka denna lukt/reaktion (Corona i genomskinlig flaska klarar sig rätt bra till exempel).


Oxidation

Smak/felsmak - Papp, kartong eller papper.

Orsak - Oxidation är en produkt av syre, tid och temperatur. Beror oftast på dåliga förpackningsprocesser i bryggeriet. Det finns helt enkelt för mycket syre i flaskan när den försluts. Längre förvaring av ölet under höga (i relation till vad de borde lagras i) temperaturer kommer påskynda oxidationen.

Åtgärd - Låg syrenivå och låga temperaturer under lagring motverkar oxidation. Vill du lagra öl så lagra dem svalt och mörkt.

DMS

Smak/felsmak - Majs, krämig kokt majs men även kokta grönsaker.

Orsak - Infektion men kan även bero på malten som används. Värmen under pastörisering kan också framkalla dessa smaker.

Åtgärd - Disinfektion! Det beor även ofta på koket. För att minimera DMS skall vörten kokas kraftigt och länge (60-90 minuter). Koket skall vara välventilerat - för hembryggare betyder det locket av.

Estrar

Smak/felsmak - Fruktig/blommig. Kan uppfattas som banan, äpple, frukt, honung.

Orsak - Jästen! Pitching rate (hur mycket jäst bryggaren använder när vörten skall fermenteras), jäststräng och temperatur.

Åtgärd - Hefeweizen-öl till exempel skall smaka banan (enligt stilguiden) så hefe-jästen producerar naturligt mycket "banan"-estrar. Det är svårt att beskriva åtgärder då många estrar är bra smaker och inte felsmaker. Det behövs kanske inga åtgärder helt enkelt =)

Vinig/vinös

Smak/felsmak - Som det låter, vinigt, vinöst, lite surt.

Orsak - Kan bero på höga fermenteringstemperaturer när vörten har högt OG. Kan även bero på bakterieinfektion.

Åtgärd - Disinfektion och rätt pitching rate och fermenteringstemperatur.

Acetaldehyde

Smak/felsmak - Gröna äpplen eller äppelfrön.

Orsak - Ölet behöver mer lagring för att mogna.

Åtgärd - Bryggeiret behöver lagra ölet längre i rätt temperatur.

Metaliskt/järn

Smak/felsmak - Metal, metaliskt, järn, skarpt. Höga nivåer kan smaka rostiga rör.

Orsak - Beror på vissa joner i ölet.

Åtgärd - Måste använda bra vatten! Bryggeriet behöver vattenbehandla sitt vatten. Ölets förpackning och kapsyl kan ibland framkalla dessa felsmaker. Kan även komma från malten.

Sulfury/sulfider

Smak/felsmak - Lite allt möjligt, kan smaka kokta grönsaker.

Orsak - Inte tillräckligt kraftigt kok, dålig ventilering under koket, för dålig syresättning av vörten, jäststrängen, dålig jästtillväxt, seg fermentering, gaser som bildas under fermentering stannar i vätskan. Men även bakterier och flaskor utsatta för soljus.

Åtgärd - Kraftigt kok, god ventilering. Bättre disinfkekteringsprocesser. De flesta av dessa smaker drivs bort med CO2 bubblor under fermenteringen.

måndag 22 oktober 2012

Sydney Craft Beer Week

Mycket spännande vecka! Sydney Craft Beer Week började i lördags och pågår fram tills nästa helg. Ska inte beskriva alla händelser här men det är helt enkelt en vecka full med ölaktiviteter som öl och matmatchning, meet the brewer, öllanseringar, flera tap-takeovers och allmänt bra öl på de flesta ölbarerna.

Jag tänkte mig två inlägg om denna vecka. Först detta inlägg och sedan ett avslutande för att hålla det kort och intressant.

I lördags gick vi till The Hair of the Dog Breakfast som jag hade fått biljetter till - 10 öl och 6-rätters middag innan lunch! Galet! Men det var galet gott och roligt. Det var grabbarna bakom BeermenTV som låg bakom eventet. Stämningen var på topp och det var en perfekt start på en grym vecka. Efter denna "frukost" drog vi vidare till bryggeriet Young Henry's där de hade öppet hus. Väldigt trevligt och väldigt mycket folk, riktigt roligt för dem.

Öläventyret för lördagen avslutades med ett besök på The Local Taphouse där det var humle tap-takeover. 20 kranar med bara humliga öl. Hitta en hel del roliga öl. Den bästa var nog White Knuckle DIPA från Marin Brewing i USA. Fick testa en Mikkeller Single Hop Warrior som jag upplevde väldigt kryddig, söt och god! Sen var klockan 18, då var man ordentligt seg efter all öl under dagen.

Söndag och Måndag kommer vara vila sen drar det igång igen på Tisdag!

Något som jag dock tycker är lite tråkigt med ölaktiviteter är priset på dem. De flesta som kostar något är oftast vädigt dyra. Jag har lite svårt för det måste jag säga. Känns som en del resturanger/barer drar nytta av att ölnördar verkar ha gott om pengar och vill spendera 800 kr för 6 chokladbitar och 4 öl på en öl- och ckokladprovning till exempel.. lite tråkig utveckling..

Men det finns också många gratis event som lätt ska besökas! Jag lägger hellre mina pengar på öl än inträde!

Vill man se vad jag dricker under veckan kan man kolla in Untappd (veckan har till och med fått sin egen badge från Untappd =) ).

Officiella Twitter-tagen för intresserade: #scbw

måndag 15 oktober 2012

BeerAlchemy vs. BeerSmith2 Mac

När det kommer till mjukvara för att skapa och hålla reda på sina ölrecept verkar en överhängande andel hembryggare använda BeerSmith (BS). Det är om man har en en PC vill säga.

Om man har en Mac har det varit lite värre med bra mjukvara. Fram tills nåt år sedan fanns inte BS till Mac vilket gjorde att jag använde BeerAlchemy (BA).

För några veckor sen bestämde jag mig att testa BS då BA kan vara lite begränsande i funktioner och data som kan matas in.

BeerAlchemy

BA har en ganska simpelt och rent användargränssnitt. Tog några recept innan man hittade vissa knappar eller inställningar men på det hela taget ett väldigt lätt program att använda. Det är också lite det som programmet faller på. Det finns inte så mycket att mata in och justera. Ett exempel kan vara förluster av vört vid lakning, restmaterial efter kok etc. Inga större problem men det finns sådana här begränsningar lite här och där som man kan störa sig på om man vill ha noggrannare kontroll.

BA har ett väldigt bra upplägg över recept och de batcher man brygger.

BeerSmith

Den största visuella nackdelen med BS är att det har ett väldigt Windows-liknande (tänk MS Office senare version) utseende. Det är kanske är en smaksak men de stora knapparna blir bara fel på en Mac-laptop tycker jag. Dessutom används enligt mig lite väl mycket flikar vilket kan vara lite störigt i längden.

Rent funktionellt är det dock överlägset BA. Man kan ställa in och justera det mesta. Varje recept kan göras väldigt specifikt. Man har tillgång till massa olika mallar för kok, mäsk osv. Det är det här jag saknar i BA. Det som jag dock saknar är att ställa in effektiviteten för mäskning. Man kan justera hela brygghuseffektiviteten men inte för mäskningen.

Men det kan bli lite rörigt också. När man brygger ett recept verkar man kunna mata in volymer, OG, FG etc på flera olika ställen. Inte lika smidigt och lätt som i BA där man matar in allt (vilket inte är så mycket i BA) i en flik. BA ger en enkel överblick om vilka värden man borde hamna på och vilka värden man faktiskt fick. Denna översikt saknas nästan helt i BS.

Vad kommer jag använda i framtiden?

Att använda två program simultant under bryggdagen är ingen höjdare. BA ska tydligen komma ut i en ny omarbetad version så jag funderar lite på att vänta på den. Men å andra sidan gissar jag på att de har en bit kvar till BS kvalite och nogrannhet. Jag har redan betalt och använt BA under 2 år men jag tror faktiskt att jag kommer köpa BS inom en snar framtid och konvertera mina recept från BA till BS. 

torsdag 4 oktober 2012

Blandade uppdateringar

Tiden bara springer iväg. Vips så har det gått flera veckor. Tur att dessa veckor har inneburit en del ölrelaterade aktiviteter. Här kommer en liten kort sammanfattning:


  • Den Berliner Weisse som bryggdes för ett tag sedan har nu varit i flaska i två veckor. Måste säga att resultatet är mycket trevligt. Smakar fortfarande lite ung (vört, vetig) men det kommer nog försvinna med tiden. Den har en väldigt trevlig ganska syrlighet. Det kommer bryggas fler Berliner Weisse! Nästa gång med lite frukt om det finns nåt kul tillgängligt.
  • Har även besökt en mini ölfestival belägen en timma utanför Sydney. Ganska trevligt och jag fick för första gången smaka på lite öler från nya bryggerier.
  • Förra veckan spenderades i Kalifornien, USA i jobbsyfte men jag lyckades köpa på mig lite goda öl. Otroligt lätt att köpa kul öl i USA. Bästa ölen var nog Stone Brewing Co. Porter Banilla Bean. Fick även med mig 5 flaskor hem som skall smakas i en snar framtid.
  • Två öl har hunnits bryggas, en julöl, nästan samma recept som förra året. Mindre rökmalt och dubbel sats med kanel, kardemumma och nejlika. Den andra ölen är en 60/ shillings. Ganska simpelt recept som borde ge en trevlig lågalkohålig öl inför sommaren som verkligen har börjat titta fram.
  • Har avslutningsvis även spenderat tre dagar hos bryggeriet Young Henry's. Otroligt kul att få chansen att jobba hos dem. Har lärt mig väldigt mycket på bara tre dagar. Jag hoppas det kommer blir fler dagar framöver. 

torsdag 30 augusti 2012

Berliner Weisse

I maj smakade jag en väldigt god Berliner Weisse kallad Watermelon Warhead. Jag har sen dess funderat på att brygga en själv. Jag har varit lite försiktig med att föra in lacto i min bryggning så jag la projektet lite på is. Tänkte inte så mycket mer på det ända tills jag lyssnade på Basic Brewing July 26, 2012 - Sour Mash Berliner Weisse där de pratade om en surmäskningen istället för att tillsätta lacto i fermentering. Så här kommer min lilla redogörelse för hur det gick. Just nu bubblar ölen på fint i fermentorn så det får bli en del 2 senare när ölen är klar och provsmakad.

Vad är då en Berliner weisse?

OG: ~1.030
FG: ~1.006

IBU: ~6

50/50 vetemalt/malt. Borde landa på ~3.5% ABV.

Koktid: 15-20 minuter(!)

Jäst: Så "ren" jästsmak som möjligt. Typ WLP001, Fermentis US-05 etc

En ganska simpel öl med låg alkoholhalt. Väldigt kort kok! Det som gör den så intressant är att den är väldigt syrlig. Ungefär som citronlemonad. Det finns i princip tre olika sätt att få sin berliner weisse syrlig:

 - Lactosyra i en öl fermenterad på vanligt sätt
 - Köpt lactobacillus från ett jästlabb
 - Surmäskning

Jag var inte så sugen på att tillsätta lactosyra och jag ville inte tillsätta lactobacillus till min fermentor så tekniken de pratade om i Basic Brewing avsnittet passade mig bra - surmäskning. Det är ganska simpelt. Man gör en vanlig mäsk i 60 minuter runt 67 grader. Efter mäskningen sänker man temperaturen till ~40 grader (jag öppna locket och lät den svalna av sig själv). När mäsken nått 40 grader blandar man in okrossad malt (gärna pale ale malt eller liknande, jag hade ca 300 gram pale ale malt). Varför då? Jo, på malten finns det nämligen lactobacillus naturligt. I 40 gradig mäsk kommer lactobacillus börja jobba och producera en mycket behaglig syrlighet. Sen försöker man hålla sin mäsk runt 40 grader i ca 48 timmar. Jag provsmakde varje morgon och kväll. När man har uppnått tillräckligt med syrlighet lakar man av som vanligt. Hur mycket är lagom, tja, det är lite upp till var och en men den ska vara ordentligt syrlig!

Det finns lite knep som gör det enklare. Gör en tjock mäsk, alltså ganska låg vatten:malt förhållande. Jag körde på 2:1. Detta gör man för att man under de 48 timmarna antagligen behöver tillsätta varmt vatten för att hålla 40 grader. Knep två är att antingen få bort all syre över mäsken genom att blås ut syret med kolsyra eller, som jag gjorde, lägga gladpack uppepå mäsken. Detta gör man för att lactobacillus arbetar anaerobt (alltså utan syre tillskillnad från många tråkiga bakterier man inte vill ha i mäsken).

Mäsken kommer inte se särskilt god eller frisk ut. Det kommer bildas bubblor och lukta ganska illa. Men provsmakar man smakar det riktigt gott. Så bli inte nervösa över dålig lukt och konstigt utseende =)

Efter 48 timmar laka jag ur och kokade vörten i 15 minuter. In i fermentorn tillsammans med en WLP001.

Två till tips:

- Kraftig fermentering - tydligen ska det vara vanligt med en kraftig fermentering. Ha gärna lite extra utrymme i fermentorn. Jag tyckte jag hade det men den bubbla över in i jäsröret iallafall..

- Tänk på volymerna - 15-20 minuters kokar bort väldigt lite vätska jämfört med 60-90 minuter. Använder ni ett bryggprogram för att räkna ut volymer, OG och FG är det lätt justerat i programmet. Detta är viktigt för att få rätt OG.

Mer information kan man hitta på:

The Jamil Show - Berliner-Weisse - 10-08-07

Jess Caudill of Wyeast Laboratories during National Homebrewers Conference 2012

torsdag 16 augusti 2012

Systembolaget vs. "bottle shops" del 2

I April i år skrev jag ett inlägg om mina åsikter och tankar om Systembolaget vs. "bottle shops". Sedan dess har jag tänkt lite till och observerat lite andra saker. Jag har inte ändrat åsikt utan i detta inlägg tänkte jag ta upp lite andra saker som påverkar vad och hur vi köper.

Det jag har märkt och tänkt på är att det spelar nog ingen roll om man har ett monopol som Systembolaget eller om man har "fria" bottle shops som i Australien. Importörer spelar en betydligt större roll. Vem som säljer ölen eller hur dem säljer den spelar lite mindre roll.

Jag har till exempel märkt att hittar jag en rolig öl från ett bryggeri i USA i en vettig bottle shop så kan man vara väldigt säker på att samma öl ocskå finns hos de andra bottle shopsen och säkerligen ute på populära ölhak. Marknaden fylls av en öl som någon importör har tagit in och som sedan säljer den till alla. Det skulle inte vara möjligt för en liten bottle shop att importera 5 lådor öl och sälja till ett bra pris. Iallafall inte i Australien med skyhöga fraktkostnader.

Det är i princip samma sak i Sverige (minus höga fraktkostnader). Systembolaget är i mycket beroende av importörerna och vad de kan få tag på i tillräckliga volymer.

Vem som sedan säljer den importerade ölen är ju faktiskt mindre viktigt. Systembolagets nya regler vad gäller beställningar gör det faktiskt väldigt smidigt och enkelt om man bor i en liten ort. Till skillnad från om du bor långt ifrån en bra bottle shop.

Skulle Sverige ha "fria" butiker så kanske vi skulle få se lite mer öl från grannländer men när det kommer till öl från långt bort tror jag det skulle bli som i Australien. Alla har samma. Alla delar på samma leverans från en importör.

Okej, men när det handlar om lokalproducerat öl då? Mja, Systembolagets väldigt smidiga och förmånliga beställning utan kostander och frakt är faktiskt ett otroligt previligium för både kund och bryggeri. Detta skall Svenskar var väldigt glada för. Vill en bottle shop i Perth ha en in öl från ett bryggeri från Brisbane får de betala frakt och köpa stora mängder om det ska gå runt. Klar fördel för Sverige.

Det som skulle göra läget ännu bättre i Sverige är den så kallade gårdsförsäljningen. Skulle bryggerier få sälja starkare öl än folköl och kunna bjuda på smakprover på bryggeiret skulle läget vara mycket bra. Det är en klar fördel för Australiensiska bryggerier och något som Svenska ölfrämjare borde jobba mer för. Men det är ett inlägg i sig..

fredag 27 juli 2012

Sista inlägget om Good Beer Week 2012

Detta är del 6 av mina inlägg om Good Beer Week 2012. Se del 1del 2del 3,  del 4 och del 5.

Sista dagen på Good Beer Week, lördag. Denna dag hade inte så mycket att erbjuda och vi skulle flyga hem på eftermiddagen. Efter checkout på hotellet begav vi oss till Grain & Grape. Grain & Grape är en hembryggdsaffär som hade ordnat ett System Wars. Ett försök till att få fler personer att börja brygga öl hemma. De bryggde fyra olika öl på fyra olika system. Allt från extraktbryggning till ett 200 liters Braumeister-system.

För att göra det ännu lite roligare hade de fått Kjetil från Nögne Ö att komma in. Kjetil som har en bakgrund i hembryggning visade på sitt sätt att hembryggning kan vara första steget till att driva sitt eget bryggeri.

Efter det var det lite lunch och sen flygplatsen.

Hela vekan var riktigt skoj. Grymt med en hel veckas ölaktiviteter. Melbourne är en grymt mycket mer utcklad ölstad än Sydney. Fler bryggerier, fler bra ölpubar och ett större utbud av öl i bottle shopsen. Jag ser redan fram emot nästa besök!

fredag 6 juli 2012

Brygga egen öl på sju dagar..

.. det är iallafall vad Nya Zeländska WilliamsWarn Personal Brewery påstår sig kunna. Deras produkt som påminner om en gigantisk KitchenAid brygger öl som är drickbar på bara sju dagar. För nästan 6 Australiensiska laxar är den din. Själv är jag väl lite skeptisk men det har varit kul att testa en öl bryggd på denna maskin. Lite tidigare i år vann(!) en öl bryggd på den 2012 Asian Beer Awards. Då en pilsner som tävlade mot flera av Asiens största och mest ansedda bryggerier.. galet!

Tydligen skall den vara ganska populär, enligt tillverkaren skall de ha fått in över 400 ordrar.