lördag 10 mars 2012

Nya leksaker

Har varit ett ganska långt uppehåll på bryggningsfronten. Senaste bryggningen var tydligen 26 Oktober förra året. Har varit mycket som hänt sen dess. Har haft besök, varit ute och rest i världen en en hel del, flyttat till ny lägenhet, jul/nyår plus att det har varit sommar här och det har således varit svårt att fermentera. Men nu är det slut på allt det och i torsdags var det årets första bryggning.

En hel del nya leksaker har inskaffats sen förra bryggningen. Största nyheten är ett kylskåp och en temperaturkontroller. Kylskåpet köptes begagnat för $35 och en STC-1000 inhandlades för $25 på eBay. Var lite pillande med att koppla STC:n korrekt men nu fermenterar ölen på exakt 21 grader =) Kylskåpet, ett barkylskåp på 170 liter och det är en perfekt storlek då det rymmer en standard 30 liters fermentor.

Den näst största nyheten är en vörtkylare. Köpte lite kopparledning och slang. Sen var det bara att skapa en spiral och koppla på slang på ändarna. Fungerade helt klart över förväntan. Den klarar att dra ner kokade vört till ca 25 grader på 25-30 minuter. Långt mycket enklare och renare än att springa och köpa is. Varje säck is kostar $4 så det här lär spara pengar efter 10 bryggningar.

Har även inhandlat PBW för rengöring och Star-San för disinfektering. Det här är något jag borde ha gjort för länge sen. Star-San är riktigt smidigt och enkelt att hantera. Lite halvskumt att inte skölja dock men det är bara att vänja sig =)

Ölet för dagen blev en IPA för att bli av med små mängder humle av olika sorter som fanns i kylen. Temperaturen i lägenheten har än så länge skiftat ganska kraftigt de senaste dagarna men ölen står stadigt i 21 grader i kylen. Mycket nöjd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar