tisdag 6 november 2012

Stora drakar köper små bryggerier

Det här inlägget blir lite svammligt, men förhoppningsvis intressant.

På några månader har Lion köpt upp ett Australiensiskt och ett Nya Zealändskt mikrobryggeri. Lion är en av de stora bryggerikoncernerna här ner och ägs i sin tur av Kirin från Japan.

Jag har inte hört om många liknande affärer hemifrån där de stora bryggerierna istället verkar starta egna små bryggerier till exempel Brutal Brewing istället för att köpa upp mindre aktörer.

Jag tror de flesta inser att vi kommer få se mer av dessa affärer. Det här ämnet intresserar mig lite då jag finner bryggerihistoria väldigt intressant. I Sverige och i många andra länder skedde under 1900-talet väldiga sammanslagningar och uppköp som ledde till att bara ett fåtal stora bryggeri fanns kvar. Fram tills hela mikrobryggeri scenen kom igång.

Kommer vi få se samma sak igen? Kommer de stora bryggerierna börja köpa upp alla små bryggerier igen? Kanske, jag tror vi kommer få se att de flesta stora bryggerier kommer ha en eller flera mikrobryggerier i sin portfölj förr eller senare. I USA har mindre bryggerier börjat gå ihop eller blivit uppköpta av lite större mikrobryggerier (till exempel Craft Brew Alliance). Kanske är det början på en upprepning av historien?

Hur som helst. Dessa uppköp skapar mycket debatt om hurvida det är bra eller dåligt att mikrobryggerier ägs av de stora och det verkar finnas ölnördar på båda sidorna. Så frågan är om det spelar roll att det lilla bryggeriet ägs av ett multinationellt bryggeri om ölet smakar precis likadant?

Personligen tycker jag det spelar roll. En stor del av att dricka ett öl från ett mindre bryggeri (förutom smaken) är att det just är lokalt. Nu kanske det låter dumt då många beställer/dricker "lokalt" öl från andra sidan jorden. Inte så lokalt kanske men det jag menar med lokalt är att vinsten går till ett lokalt bryggeri för orten det kommer ifrån. Vinsten stannar förhoppningsvis i orten bryggeriet brygger i eller åtminstonde i samma land. Hellre det än att vinsten går till ett multinationellt bryggeriföretag.

En annat argument som ofta kommer upp när mikrobryggerier köps upp är att det lilla bryggeriet får tillgång till de storas distributionsnätverk, kapital för utveckling osv. mer mikroöl åt folket med andra ord, eller? Men ofta sluter det bara i att produkterna blir billigare och konkurerar lite orättvist med andra småbryggerier som kämpar och inte har ett stort kapital att röra sig med. Båda bryggerierna kämpar om hyllplats och konsumenternas pengar. Då är det väl bättre att det oberoende bryggeriet får mer av kakan än att ett utlandsägt bryggeri får vinsten?

Jag tycker det är kul att köpa öl av små oberoende bryggerier där jag vet (eller hoppas) att mina pengar går till de som tagit steget och kämpar för sin dröm, sina anställda och sitt eget bryggeri.

Orden mikrobryggd eller craft beer börjar bli tvetydigt. Det jag är ute efter är ett oberoende hantverksbryggeri =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar