tisdag 12 februari 2013

Alkoholfri öl

I detta inlägg tänkte jag lite enkelt förklara hur alkoholfri öl kan produceras.

Med alkoholfri öl menas öl med en alkoholstyrka under 0.5% ABV. Det finns egentligen tre olika tillvägagångsätt:
  1. Membranfiltrering
  2. Värmebehandling
  3. Avbruten eller restrikterad fermentering
Med membranfiltrering filtreras alkoholen bort genom ett finmaskigt filter i ett så kallat Reverse Osmosis (RO) system. Alkolholhalten kan reduceras ner till mycket låga nivåer. Fördelen med denna teknik är att det kan göras under kalla förhållande (ölets temperatur < 6 grader). Nackdelen är att mer än alkoholen filtreras bort. Upp till 65% av vissa estrar filtreras också bort vilket gör att ölet förlorar mycket av sin "ölsmak".

I ett värmebehandlingssystem utnyttjar man faktumet att alkohol avdunstar med vatten. För att undvika att värme upp ölet till höga temperaturer värms ölet upp under lägre tryck eller vakum. Ölet värms försiktigt upp till 30 - 35 grader i vakum (0.04 - 0.4 bar) och "alkoholångan" leds bort. Tyvärr försvinner även mycket arom och estrar bort i ångan. Speciellt förlusten av arom är vanlig i denna process. Ölet kan uppfattas som tomma och obalanserade. Alkoholhalten kan reduceras till väldigt låga nivår och för att motverka förlusten av aromer och estrar kan 8-10% obehandlad öl tillsättas igen för att komma upp till 0.5% ABV samt tillföra arom, estrar och andra smakämnen.

I den sista tekniken försöker man istället reducera produktionen av alkohol. Man utgår först och främst av en vört som håller lite socker för jästen. Utöver det väljer man också en lämplig jäst. Fyra olika tekniker kan användas:

  • Vörten fermenteras med en speciell jäststam, till exempel Saccharomyces Ludwigii, som inte fermenterar maltsocker utan endast fruktos och glukos. Resultat är en öl under 0.5% ABV men innehåller mycket socker och smakar sött.
  • Istället för att pitcha jästen 8-10 grader (för en lager) pitchas jästen vid 0-1 grader. Under så kalla förhållande producerar jästen näst intill ingen alkohol. Jästen producerar dock aromer och gör att ölet smakar mindre vört. Jästen bör vara i kontakt med vörten under en så lång tid som möjligt. Det färdiga ölet kommer dock fortfarande påminna om vört. För att motverka detta tillsätts ofta mer humle.
  • Vörten fermenteras till 0.5% ABV och avbryts sedan. Vörten kan även fermenteras nästan som vanligt (lite lägre pitch temperatur). Ferenteringen avbryts sedan genom att jästen filtreras bort med en centrifug, ett filter eller avlivas genom pastörisering.
  • I den sista tekniken låter man vört flöda genom speciell utrustning där vörten kommer i kontakt med jästen under väldigt korta perioder. Genom att kontrollera flödet och kontakttiden kan alkoholhalten kontrolleras väldigt noggrant.

Slutprodukten från dessa tre tekniker resulterar i öl som antingen saknar mycket arom, estrar eller som är överdrivet söta.

Alkoholfri öl kommer nog aldrig smaka lika bra som ett öl vanligt öl.

Läste för ett tag sen ett citat från en bryggare som intervjuades om lättöl. Hans bästa knep var att ta en klunk vatten före och efter varje klunk av sin favoritöl. Det kanske är den bästa tekniken?

torsdag 7 februari 2013

Skandinaviskt öl i Sydney och Melbourne

Igår höll The Local Taphouse i både Melbourne och Sydney ett Scandinavian Tap Showcase. Flera fat från olika Skandinaviska bryggerier har anlänt till Australien och de dyker just nu upp lite här och där. Kunde ju inte riktigt låta bli att dra dit kollegorna för att visa upp vad som produceras hemma.

6 olika öl på fat serverades:

Evil Twin 'Kiwi Pils' - Imperial Pilsner
Beer Here 'Dead Cat' - Amber Ale
Electric Nurse 'Lindy Hop' - Amber Ale
Dugges 'Idjit' - Imperial Porter
Evil Twin 'Wet Dream' - Coffee Brown Ale
Evil Twin 'Ryan & The Beaster Bunny' - Saison

Det är första gången jag ser svenskt hantverksöl på fat i Australien. Det var ju lite extra kul.

Förra veckan besökte vi även en ny bar för oss som har ett bra rykte om bra öl. Frankies Pizza. Jag beställde den ölen jag kom dit för, C-Bomb från HopDog Beerworks, samtidigt som jag läste lite i ölmenyn. Till min stora förvåning hittade jag en Svensk öl, tyvärr var det Pistonhead.. Om det är första gången en Australiensare beställer Svenskt öl lär han inte bli allt för imponerad..

Förhoppningsvis går han vidare till nåt av de andra ställena med Dugges eller Electric Nurse på fat =)

söndag 27 januari 2013

Australiens 20 bästa öl

För femte året i rad arrangerade The Local Taphouse "Hottest 100’ Aussie Craft Beers" omröstning. En omröstning där alla kan rösta på sin favorit öl så länge den produceras i Australien. Omröstning sker online och resultat brukar släppas på Australia Day. Så igår kom listan för 2012:

1. Feral Brewing Company - Hop Hog
2. Stone and Wood Brewing Co - Pacific Ale
3. Little Creatures - Pale Ale
4. McLaren Vale Beer Company - Vale IPA
5. Mountain Goat Brewery - Mikkeller - Black Pepperberry IPA
6. 4 Pines Brewing Company - Kolsch
7. Holgate Brewhouse - Temptress
8. Thirsty Crow - Vanilla Milk Stout
9. Feral Brewing Company - Watermelon Warhead
10. White Rabbit Brewery - Dark Ale
11. 4 Pines Brewing Company - Pale Ale
12. 4 Hearts Brewing - 4 Degrees Pale Ale
13. Birbecks Brewing - Four Brothers IPA
14. McLaren Vale Beer Company - Vale Ale
15. Hawthorn Brewing - Pale Ale
16. Two Birds - Sunset Ale
17. Kooinda Boutique Brewery - Black IPA aka Full Nelson
18. Balmain Brewing Company - Pale Ale
19. Young Henry's - Newtown Brown
20. Two Birds - Golden Ale

Förra årets vinnare Stone and Wood Brewing Co - Pacific Ale kom i år två och ny favorit är den utmärkta Feral Brewing Company - Hop Hog. Riktigt god öl som jag själv röstade på. Den finns dessutom ibland som fatlagrad då den blir nästan lite häftigare. På plats 7 hittar vi en annan öl från Holgate Brewhouse - Temptress. Denna fanns/finns(?) att få tag på Systembolaget.

4 Pines som var väldigt populära i förra årets omröstning har sjunkit till lägre placeringar i år. Det var lite rabalder om 4 Pines då de skickade ut ett nyhetsbrev om att man kunde vinna sin vikt i öl om man röstade på 4 Pines-öl. Detta är andra året i rad de gör så och i år tog tävlingsledarna aktion och diskvalificerade alla röster för 4 Pines som kom in efter nyhetsmailet kom ut.

söndag 20 januari 2013

Bryggböcker

På senare tiden har jag köpt och läst en del böcker. En del hembryggarböcker, en del stilböcker, en om Nynäshamns Ångbryggeri men också lite tyngre böcker om bryggning. Tänkte i detta inlägg prata om de sistnämnda.

Den första är The Practical Brewer från Master Brewers Association of the America. Denna bok är skriven för bryggare som redan jobbar i bryggerier och vill fördjupa sig i all typ av utrustning man kan tänkas hitta i ett bryggeri. Den har även en hel del bryggkunskap men huvuddelen är om utrustning. Boken är så klart skriven för stora bryggerier men det finns även ett kapitel om pubbryggerier och mikrobryggerier. För en hembryggare är den kanske inte så användbar eller prisvärd. Jag har börjat arbeta hos Young Henry's 2-4 dagar i månaden så jag fann boken intressant och relevant. Jag lärde mycket termer och fick en helt annan helhetsbild av hur all utrustning hänger ihop och hur den skall användas.

Boken är på ca 900 sidor och det tog jag mig igenom väldigt snabbt. Den är förvånansvärt väldigt lättläst (om man är intresserad av bryggerier och teknik =) )

Efter The Practical Brewer ville jag ha ännu mer och tog det lite ekonomiskt tunga beslutet att skaffa mig Technology Brewing and Malting skriven av Wolfgang Kunze och utgiven av VLB Berlin. Den här boken är verkligen häftig! Det första som slog mig var att den är väldigt snyggt upplagd och producerad med hög kvalitet.

Boken går igenom allt! In i minsta detalj! Ingen bok för hembryggare men jobbar man i industrin eller vill veta allt om bryggning är boken helt rätt. Den tar upp allt från små kemiska reaktioner till mäskfilter och tapplinor. Jag fick mitt exemplar för två veckor sedan och har hunnit igenom en bit över 300 sidor. Grymt bra än så länge. Häromdagen läste jag ett stycke om pre-masher (en apparat som blandar krossad malt och vatten på väg till mäskkärlet).Två dagar senare stod jag och rengjorde Young Henry's pre-masher och fick därmed undersöka en sådan på nära håll. Perfekt blandning av teori och praktik!

Skulle jag bara rekommendera en av dem skulle det bli Technology Brewing and Malting. Den har helt klart mer information i sig. Den är dock väldigt dyr och har lite mindre detaljerad information om utrustning än The Practical Brewer.

tisdag 6 november 2012

Stora drakar köper små bryggerier

Det här inlägget blir lite svammligt, men förhoppningsvis intressant.

På några månader har Lion köpt upp ett Australiensiskt och ett Nya Zealändskt mikrobryggeri. Lion är en av de stora bryggerikoncernerna här ner och ägs i sin tur av Kirin från Japan.

Jag har inte hört om många liknande affärer hemifrån där de stora bryggerierna istället verkar starta egna små bryggerier till exempel Brutal Brewing istället för att köpa upp mindre aktörer.

Jag tror de flesta inser att vi kommer få se mer av dessa affärer. Det här ämnet intresserar mig lite då jag finner bryggerihistoria väldigt intressant. I Sverige och i många andra länder skedde under 1900-talet väldiga sammanslagningar och uppköp som ledde till att bara ett fåtal stora bryggeri fanns kvar. Fram tills hela mikrobryggeri scenen kom igång.

Kommer vi få se samma sak igen? Kommer de stora bryggerierna börja köpa upp alla små bryggerier igen? Kanske, jag tror vi kommer få se att de flesta stora bryggerier kommer ha en eller flera mikrobryggerier i sin portfölj förr eller senare. I USA har mindre bryggerier börjat gå ihop eller blivit uppköpta av lite större mikrobryggerier (till exempel Craft Brew Alliance). Kanske är det början på en upprepning av historien?

Hur som helst. Dessa uppköp skapar mycket debatt om hurvida det är bra eller dåligt att mikrobryggerier ägs av de stora och det verkar finnas ölnördar på båda sidorna. Så frågan är om det spelar roll att det lilla bryggeriet ägs av ett multinationellt bryggeri om ölet smakar precis likadant?

Personligen tycker jag det spelar roll. En stor del av att dricka ett öl från ett mindre bryggeri (förutom smaken) är att det just är lokalt. Nu kanske det låter dumt då många beställer/dricker "lokalt" öl från andra sidan jorden. Inte så lokalt kanske men det jag menar med lokalt är att vinsten går till ett lokalt bryggeri för orten det kommer ifrån. Vinsten stannar förhoppningsvis i orten bryggeriet brygger i eller åtminstonde i samma land. Hellre det än att vinsten går till ett multinationellt bryggeriföretag.

En annat argument som ofta kommer upp när mikrobryggerier köps upp är att det lilla bryggeriet får tillgång till de storas distributionsnätverk, kapital för utveckling osv. mer mikroöl åt folket med andra ord, eller? Men ofta sluter det bara i att produkterna blir billigare och konkurerar lite orättvist med andra småbryggerier som kämpar och inte har ett stort kapital att röra sig med. Båda bryggerierna kämpar om hyllplats och konsumenternas pengar. Då är det väl bättre att det oberoende bryggeriet får mer av kakan än att ett utlandsägt bryggeri får vinsten?

Jag tycker det är kul att köpa öl av små oberoende bryggerier där jag vet (eller hoppas) att mina pengar går till de som tagit steget och kämpar för sin dröm, sina anställda och sitt eget bryggeri.

Orden mikrobryggd eller craft beer börjar bli tvetydigt. Det jag är ute efter är ett oberoende hantverksbryggeri =)

måndag 5 november 2012

Efter Sydney Craft Beer Week

Detta är mitt uppföljningsinlägg efter mitt första inlägg om Sydney Craft Beer Week.

Sydney Craft Beer Week blev inte riktigt som jag tänkt mig. Blev betydligt färre event men det blev iaf en hel del roliga öl som hade bryggts till denna vecka.

Det blev vissa ändringar i schemat då en av pubarna som skulle vara värd för flera event backa ur. Vet inte varför men alla event flyttades därifrån eller blev avbokade. Jag hade tyvärr flera event hos dem som jag ville bseöka så det var lite tråkigt.

Det som lämna mest intryck på mig (efter all god öl) var att gå på The Grifter Brew's lansering av deras nya öl. Jag känner killarna lite sen innnan så det var kul att se att det kom så mycket folk. Ölet, Drop Dead Red IPA, var tydligen kolsyresatt i sista minuten och hade inte mått dåligt av lite kraftigare kolsyrestättning. Företaget som startades av två unga grabbar är ett "flying brewery" och brygger sin öl hos Young Henry's. De berättade bland annat hur de odlade upp jästen från fyra Wyeast smack-packs till lämplig storlek för att fermentera ca 15 bbl öl och att de snart skulle placera sin egen fermentor i bryggeriet. Blir väldigt spännande att följa.

Annars spenderades kvällarna på olika pubar med roliga öl under veckan. Många goda och bara några få enstaka dåliga.

Väldigt kul med en hel veckas ölevent!

fredag 26 oktober 2012

Felsmaker, orsak och åtgärder


När man läser ölrecensioner påpekar recensenten ofta samma smaker och felsmaker, till exempel kokta grönsaker. Just kokta grönsaker är ganska lätt att förstå men en liten mindre erfaren öldrickare kanske har svårt att förstå hur oxidation smaker som också omnänns ganska ofta. I detta inlägg tänkte jag försöka förklara och reda ut lite vad som ligger bakom dessa vanliga felsmaker och hur det hela hänger ihop.

Texten är inte skriven för en viss målgrupp utan borde kunna vara till nytta för både för öldrickare, recensenter, hembryggare och bryggare. Ber redan nu om orsak ursäkt för svengelskan =)

Hittar du några felaktigheter eller vill lägga till så hör gärna av dig!

Man skall dock vara lite försiktigt med att klassa en smak som felsmak. Vissa ölstilar skall ha vissa nedan beskrivna "felsmaker". Ett annat exempel är estrar som det ofta finns mycket av i ale men inte i lager.

Diacetyl

Smak/felsmak - Smör, smörkola.

Orsak - Skapas naturligt av jästen under fementering men kan även skapas av vissa bakterier.

Åtgärd - Höj fermenteringtemperaturen under slutet av fermenteringen. Jästen kommer då bryta ner diacetylet till bättre smakande ämnen. Om smaken beror på bakterier behövs bättre disinfektering. Lageröl har ofta en liten smörighet som skall vara där, enligt ölstilen, så det är inte alltid en felsmak.

Medicin/phenolisk

Smak/felsmak - Kan uppfattas som medicin eller lite rökigt.

Orsak - Bakterier, bryggvatten men även rester av vissa typer av rengöringsmedel.

Åtgärd - Spår av rengöringsmedel kan åtgärdas genom bättre rengöringsprocesser. Fenoler (engelska phenols) är en typ av felsmak som många uppfattar att smaka medicin men också rökigt. Jäst har en naturlig mutation som gör att de inte producerar den vanligaste fenolen 4 VG (det finns undantag, till exmepel hefe-weizen och rököl). Det är därför ett ganska säkert sätt av avgöra om ett öl är infekterad av vildjäst. Smakar det medicin är det antaligen vildjäst som smugit sig in i fermentorn.

Light skunk/luktar illa

Smak/felsmak - Ölet luktar unket, skunkigt eller illa.

Orsak - Kan bero på att flaskan/glaset/ölet har utsatts för direkt eller indirekt solljus.

Åtgärd - Solljus skapar kemiska reaktioner med syret i ölet och gör att ölet börjar lukta illa. Om man är intresserad av hur det luktar kan man ta valfri mikroöls pale ale och ställa i direkt solljus i några timmar och sedan hälla upp. Detta funkar dock inte på massproducerade öl då de ofta använder humleextrakt och andra metoder för att motverka denna lukt/reaktion (Corona i genomskinlig flaska klarar sig rätt bra till exempel).


Oxidation

Smak/felsmak - Papp, kartong eller papper.

Orsak - Oxidation är en produkt av syre, tid och temperatur. Beror oftast på dåliga förpackningsprocesser i bryggeriet. Det finns helt enkelt för mycket syre i flaskan när den försluts. Längre förvaring av ölet under höga (i relation till vad de borde lagras i) temperaturer kommer påskynda oxidationen.

Åtgärd - Låg syrenivå och låga temperaturer under lagring motverkar oxidation. Vill du lagra öl så lagra dem svalt och mörkt.

DMS

Smak/felsmak - Majs, krämig kokt majs men även kokta grönsaker.

Orsak - Infektion men kan även bero på malten som används. Värmen under pastörisering kan också framkalla dessa smaker.

Åtgärd - Disinfektion! Det beor även ofta på koket. För att minimera DMS skall vörten kokas kraftigt och länge (60-90 minuter). Koket skall vara välventilerat - för hembryggare betyder det locket av.

Estrar

Smak/felsmak - Fruktig/blommig. Kan uppfattas som banan, äpple, frukt, honung.

Orsak - Jästen! Pitching rate (hur mycket jäst bryggaren använder när vörten skall fermenteras), jäststräng och temperatur.

Åtgärd - Hefeweizen-öl till exempel skall smaka banan (enligt stilguiden) så hefe-jästen producerar naturligt mycket "banan"-estrar. Det är svårt att beskriva åtgärder då många estrar är bra smaker och inte felsmaker. Det behövs kanske inga åtgärder helt enkelt =)

Vinig/vinös

Smak/felsmak - Som det låter, vinigt, vinöst, lite surt.

Orsak - Kan bero på höga fermenteringstemperaturer när vörten har högt OG. Kan även bero på bakterieinfektion.

Åtgärd - Disinfektion och rätt pitching rate och fermenteringstemperatur.

Acetaldehyde

Smak/felsmak - Gröna äpplen eller äppelfrön.

Orsak - Ölet behöver mer lagring för att mogna.

Åtgärd - Bryggeiret behöver lagra ölet längre i rätt temperatur.

Metaliskt/järn

Smak/felsmak - Metal, metaliskt, järn, skarpt. Höga nivåer kan smaka rostiga rör.

Orsak - Beror på vissa joner i ölet.

Åtgärd - Måste använda bra vatten! Bryggeriet behöver vattenbehandla sitt vatten. Ölets förpackning och kapsyl kan ibland framkalla dessa felsmaker. Kan även komma från malten.

Sulfury/sulfider

Smak/felsmak - Lite allt möjligt, kan smaka kokta grönsaker.

Orsak - Inte tillräckligt kraftigt kok, dålig ventilering under koket, för dålig syresättning av vörten, jäststrängen, dålig jästtillväxt, seg fermentering, gaser som bildas under fermentering stannar i vätskan. Men även bakterier och flaskor utsatta för soljus.

Åtgärd - Kraftigt kok, god ventilering. Bättre disinfkekteringsprocesser. De flesta av dessa smaker drivs bort med CO2 bubblor under fermenteringen.

måndag 22 oktober 2012

Sydney Craft Beer Week

Mycket spännande vecka! Sydney Craft Beer Week började i lördags och pågår fram tills nästa helg. Ska inte beskriva alla händelser här men det är helt enkelt en vecka full med ölaktiviteter som öl och matmatchning, meet the brewer, öllanseringar, flera tap-takeovers och allmänt bra öl på de flesta ölbarerna.

Jag tänkte mig två inlägg om denna vecka. Först detta inlägg och sedan ett avslutande för att hålla det kort och intressant.

I lördags gick vi till The Hair of the Dog Breakfast som jag hade fått biljetter till - 10 öl och 6-rätters middag innan lunch! Galet! Men det var galet gott och roligt. Det var grabbarna bakom BeermenTV som låg bakom eventet. Stämningen var på topp och det var en perfekt start på en grym vecka. Efter denna "frukost" drog vi vidare till bryggeriet Young Henry's där de hade öppet hus. Väldigt trevligt och väldigt mycket folk, riktigt roligt för dem.

Öläventyret för lördagen avslutades med ett besök på The Local Taphouse där det var humle tap-takeover. 20 kranar med bara humliga öl. Hitta en hel del roliga öl. Den bästa var nog White Knuckle DIPA från Marin Brewing i USA. Fick testa en Mikkeller Single Hop Warrior som jag upplevde väldigt kryddig, söt och god! Sen var klockan 18, då var man ordentligt seg efter all öl under dagen.

Söndag och Måndag kommer vara vila sen drar det igång igen på Tisdag!

Något som jag dock tycker är lite tråkigt med ölaktiviteter är priset på dem. De flesta som kostar något är oftast vädigt dyra. Jag har lite svårt för det måste jag säga. Känns som en del resturanger/barer drar nytta av att ölnördar verkar ha gott om pengar och vill spendera 800 kr för 6 chokladbitar och 4 öl på en öl- och ckokladprovning till exempel.. lite tråkig utveckling..

Men det finns också många gratis event som lätt ska besökas! Jag lägger hellre mina pengar på öl än inträde!

Vill man se vad jag dricker under veckan kan man kolla in Untappd (veckan har till och med fått sin egen badge från Untappd =) ).

Officiella Twitter-tagen för intresserade: #scbw

måndag 15 oktober 2012

BeerAlchemy vs. BeerSmith2 Mac

När det kommer till mjukvara för att skapa och hålla reda på sina ölrecept verkar en överhängande andel hembryggare använda BeerSmith (BS). Det är om man har en en PC vill säga.

Om man har en Mac har det varit lite värre med bra mjukvara. Fram tills nåt år sedan fanns inte BS till Mac vilket gjorde att jag använde BeerAlchemy (BA).

För några veckor sen bestämde jag mig att testa BS då BA kan vara lite begränsande i funktioner och data som kan matas in.

BeerAlchemy

BA har en ganska simpelt och rent användargränssnitt. Tog några recept innan man hittade vissa knappar eller inställningar men på det hela taget ett väldigt lätt program att använda. Det är också lite det som programmet faller på. Det finns inte så mycket att mata in och justera. Ett exempel kan vara förluster av vört vid lakning, restmaterial efter kok etc. Inga större problem men det finns sådana här begränsningar lite här och där som man kan störa sig på om man vill ha noggrannare kontroll.

BA har ett väldigt bra upplägg över recept och de batcher man brygger.

BeerSmith

Den största visuella nackdelen med BS är att det har ett väldigt Windows-liknande (tänk MS Office senare version) utseende. Det är kanske är en smaksak men de stora knapparna blir bara fel på en Mac-laptop tycker jag. Dessutom används enligt mig lite väl mycket flikar vilket kan vara lite störigt i längden.

Rent funktionellt är det dock överlägset BA. Man kan ställa in och justera det mesta. Varje recept kan göras väldigt specifikt. Man har tillgång till massa olika mallar för kok, mäsk osv. Det är det här jag saknar i BA. Det som jag dock saknar är att ställa in effektiviteten för mäskning. Man kan justera hela brygghuseffektiviteten men inte för mäskningen.

Men det kan bli lite rörigt också. När man brygger ett recept verkar man kunna mata in volymer, OG, FG etc på flera olika ställen. Inte lika smidigt och lätt som i BA där man matar in allt (vilket inte är så mycket i BA) i en flik. BA ger en enkel överblick om vilka värden man borde hamna på och vilka värden man faktiskt fick. Denna översikt saknas nästan helt i BS.

Vad kommer jag använda i framtiden?

Att använda två program simultant under bryggdagen är ingen höjdare. BA ska tydligen komma ut i en ny omarbetad version så jag funderar lite på att vänta på den. Men å andra sidan gissar jag på att de har en bit kvar till BS kvalite och nogrannhet. Jag har redan betalt och använt BA under 2 år men jag tror faktiskt att jag kommer köpa BS inom en snar framtid och konvertera mina recept från BA till BS. 

torsdag 4 oktober 2012

Blandade uppdateringar

Tiden bara springer iväg. Vips så har det gått flera veckor. Tur att dessa veckor har inneburit en del ölrelaterade aktiviteter. Här kommer en liten kort sammanfattning:


  • Den Berliner Weisse som bryggdes för ett tag sedan har nu varit i flaska i två veckor. Måste säga att resultatet är mycket trevligt. Smakar fortfarande lite ung (vört, vetig) men det kommer nog försvinna med tiden. Den har en väldigt trevlig ganska syrlighet. Det kommer bryggas fler Berliner Weisse! Nästa gång med lite frukt om det finns nåt kul tillgängligt.
  • Har även besökt en mini ölfestival belägen en timma utanför Sydney. Ganska trevligt och jag fick för första gången smaka på lite öler från nya bryggerier.
  • Förra veckan spenderades i Kalifornien, USA i jobbsyfte men jag lyckades köpa på mig lite goda öl. Otroligt lätt att köpa kul öl i USA. Bästa ölen var nog Stone Brewing Co. Porter Banilla Bean. Fick även med mig 5 flaskor hem som skall smakas i en snar framtid.
  • Två öl har hunnits bryggas, en julöl, nästan samma recept som förra året. Mindre rökmalt och dubbel sats med kanel, kardemumma och nejlika. Den andra ölen är en 60/ shillings. Ganska simpelt recept som borde ge en trevlig lågalkohålig öl inför sommaren som verkligen har börjat titta fram.
  • Har avslutningsvis även spenderat tre dagar hos bryggeriet Young Henry's. Otroligt kul att få chansen att jobba hos dem. Har lärt mig väldigt mycket på bara tre dagar. Jag hoppas det kommer blir fler dagar framöver.