torsdag 30 augusti 2012

Berliner Weisse

I maj smakade jag en väldigt god Berliner Weisse kallad Watermelon Warhead. Jag har sen dess funderat på att brygga en själv. Jag har varit lite försiktig med att föra in lacto i min bryggning så jag la projektet lite på is. Tänkte inte så mycket mer på det ända tills jag lyssnade på Basic Brewing July 26, 2012 - Sour Mash Berliner Weisse där de pratade om en surmäskningen istället för att tillsätta lacto i fermentering. Så här kommer min lilla redogörelse för hur det gick. Just nu bubblar ölen på fint i fermentorn så det får bli en del 2 senare när ölen är klar och provsmakad.

Vad är då en Berliner weisse?

OG: ~1.030
FG: ~1.006

IBU: ~6

50/50 vetemalt/malt. Borde landa på ~3.5% ABV.

Koktid: 15-20 minuter(!)

Jäst: Så "ren" jästsmak som möjligt. Typ WLP001, Fermentis US-05 etc

En ganska simpel öl med låg alkoholhalt. Väldigt kort kok! Det som gör den så intressant är att den är väldigt syrlig. Ungefär som citronlemonad. Det finns i princip tre olika sätt att få sin berliner weisse syrlig:

 - Lactosyra i en öl fermenterad på vanligt sätt
 - Köpt lactobacillus från ett jästlabb
 - Surmäskning

Jag var inte så sugen på att tillsätta lactosyra och jag ville inte tillsätta lactobacillus till min fermentor så tekniken de pratade om i Basic Brewing avsnittet passade mig bra - surmäskning. Det är ganska simpelt. Man gör en vanlig mäsk i 60 minuter runt 67 grader. Efter mäskningen sänker man temperaturen till ~40 grader (jag öppna locket och lät den svalna av sig själv). När mäsken nått 40 grader blandar man in okrossad malt (gärna pale ale malt eller liknande, jag hade ca 300 gram pale ale malt). Varför då? Jo, på malten finns det nämligen lactobacillus naturligt. I 40 gradig mäsk kommer lactobacillus börja jobba och producera en mycket behaglig syrlighet. Sen försöker man hålla sin mäsk runt 40 grader i ca 48 timmar. Jag provsmakde varje morgon och kväll. När man har uppnått tillräckligt med syrlighet lakar man av som vanligt. Hur mycket är lagom, tja, det är lite upp till var och en men den ska vara ordentligt syrlig!

Det finns lite knep som gör det enklare. Gör en tjock mäsk, alltså ganska låg vatten:malt förhållande. Jag körde på 2:1. Detta gör man för att man under de 48 timmarna antagligen behöver tillsätta varmt vatten för att hålla 40 grader. Knep två är att antingen få bort all syre över mäsken genom att blås ut syret med kolsyra eller, som jag gjorde, lägga gladpack uppepå mäsken. Detta gör man för att lactobacillus arbetar anaerobt (alltså utan syre tillskillnad från många tråkiga bakterier man inte vill ha i mäsken).

Mäsken kommer inte se särskilt god eller frisk ut. Det kommer bildas bubblor och lukta ganska illa. Men provsmakar man smakar det riktigt gott. Så bli inte nervösa över dålig lukt och konstigt utseende =)

Efter 48 timmar laka jag ur och kokade vörten i 15 minuter. In i fermentorn tillsammans med en WLP001.

Två till tips:

- Kraftig fermentering - tydligen ska det vara vanligt med en kraftig fermentering. Ha gärna lite extra utrymme i fermentorn. Jag tyckte jag hade det men den bubbla över in i jäsröret iallafall..

- Tänk på volymerna - 15-20 minuters kokar bort väldigt lite vätska jämfört med 60-90 minuter. Använder ni ett bryggprogram för att räkna ut volymer, OG och FG är det lätt justerat i programmet. Detta är viktigt för att få rätt OG.

Mer information kan man hitta på:

The Jamil Show - Berliner-Weisse - 10-08-07

Jess Caudill of Wyeast Laboratories during National Homebrewers Conference 2012

torsdag 16 augusti 2012

Systembolaget vs. "bottle shops" del 2

I April i år skrev jag ett inlägg om mina åsikter och tankar om Systembolaget vs. "bottle shops". Sedan dess har jag tänkt lite till och observerat lite andra saker. Jag har inte ändrat åsikt utan i detta inlägg tänkte jag ta upp lite andra saker som påverkar vad och hur vi köper.

Det jag har märkt och tänkt på är att det spelar nog ingen roll om man har ett monopol som Systembolaget eller om man har "fria" bottle shops som i Australien. Importörer spelar en betydligt större roll. Vem som säljer ölen eller hur dem säljer den spelar lite mindre roll.

Jag har till exempel märkt att hittar jag en rolig öl från ett bryggeri i USA i en vettig bottle shop så kan man vara väldigt säker på att samma öl ocskå finns hos de andra bottle shopsen och säkerligen ute på populära ölhak. Marknaden fylls av en öl som någon importör har tagit in och som sedan säljer den till alla. Det skulle inte vara möjligt för en liten bottle shop att importera 5 lådor öl och sälja till ett bra pris. Iallafall inte i Australien med skyhöga fraktkostnader.

Det är i princip samma sak i Sverige (minus höga fraktkostnader). Systembolaget är i mycket beroende av importörerna och vad de kan få tag på i tillräckliga volymer.

Vem som sedan säljer den importerade ölen är ju faktiskt mindre viktigt. Systembolagets nya regler vad gäller beställningar gör det faktiskt väldigt smidigt och enkelt om man bor i en liten ort. Till skillnad från om du bor långt ifrån en bra bottle shop.

Skulle Sverige ha "fria" butiker så kanske vi skulle få se lite mer öl från grannländer men när det kommer till öl från långt bort tror jag det skulle bli som i Australien. Alla har samma. Alla delar på samma leverans från en importör.

Okej, men när det handlar om lokalproducerat öl då? Mja, Systembolagets väldigt smidiga och förmånliga beställning utan kostander och frakt är faktiskt ett otroligt previligium för både kund och bryggeri. Detta skall Svenskar var väldigt glada för. Vill en bottle shop i Perth ha en in öl från ett bryggeri från Brisbane får de betala frakt och köpa stora mängder om det ska gå runt. Klar fördel för Sverige.

Det som skulle göra läget ännu bättre i Sverige är den så kallade gårdsförsäljningen. Skulle bryggerier få sälja starkare öl än folköl och kunna bjuda på smakprover på bryggeiret skulle läget vara mycket bra. Det är en klar fördel för Australiensiska bryggerier och något som Svenska ölfrämjare borde jobba mer för. Men det är ett inlägg i sig..

fredag 27 juli 2012

Sista inlägget om Good Beer Week 2012

Detta är del 6 av mina inlägg om Good Beer Week 2012. Se del 1del 2del 3,  del 4 och del 5.

Sista dagen på Good Beer Week, lördag. Denna dag hade inte så mycket att erbjuda och vi skulle flyga hem på eftermiddagen. Efter checkout på hotellet begav vi oss till Grain & Grape. Grain & Grape är en hembryggdsaffär som hade ordnat ett System Wars. Ett försök till att få fler personer att börja brygga öl hemma. De bryggde fyra olika öl på fyra olika system. Allt från extraktbryggning till ett 200 liters Braumeister-system.

För att göra det ännu lite roligare hade de fått Kjetil från Nögne Ö att komma in. Kjetil som har en bakgrund i hembryggning visade på sitt sätt att hembryggning kan vara första steget till att driva sitt eget bryggeri.

Efter det var det lite lunch och sen flygplatsen.

Hela vekan var riktigt skoj. Grymt med en hel veckas ölaktiviteter. Melbourne är en grymt mycket mer utcklad ölstad än Sydney. Fler bryggerier, fler bra ölpubar och ett större utbud av öl i bottle shopsen. Jag ser redan fram emot nästa besök!

fredag 6 juli 2012

Brygga egen öl på sju dagar..

.. det är iallafall vad Nya Zeländska WilliamsWarn Personal Brewery påstår sig kunna. Deras produkt som påminner om en gigantisk KitchenAid brygger öl som är drickbar på bara sju dagar. För nästan 6 Australiensiska laxar är den din. Själv är jag väl lite skeptisk men det har varit kul att testa en öl bryggd på denna maskin. Lite tidigare i år vann(!) en öl bryggd på den 2012 Asian Beer Awards. Då en pilsner som tävlade mot flera av Asiens största och mest ansedda bryggerier.. galet!

Tydligen skall den vara ganska populär, enligt tillverkaren skall de ha fått in över 400 ordrar.


torsdag 5 juli 2012

Fredag - Brooklyn Brewery

Detta är del 5 av mina inlägg om Good Beer Week 2012. Se del 1, del 2, del 3 och del 4.


Fredagen spenderades mest med icke ölrelaterade aktiviteter men på kvällen gick vi till The Great Northern Hotel som hade besök av Brooklyn Brewery. Bryggeriet hade med sig en massa trevliga öl som aldrig hade sålts i Australien tidigare. Tyvärr blev det sjukt dyrt då en bricka med provglas av alla ölen kostade $50 AUD. Ouch.

Många öl skulle provas men jag vet inte om alla kunde uppvisa en optimal smakupplevelse då allting tog ganska lång tid, allt från att bartendern skulle hälla upp alla glas till att hitta ett ledigt bord. Så kolsyrenivån var lite lustigt i de flesta glasen :/

Lite senare under kvällen fick jag en pratstund med Eric Ottaway, företagets direktör. Vi snackade bland annat om den Carnegie porter som de bryggde tillsammans med Carlsberg. Eric var tydligen riktigt nöjd med resultatet och tyckte att de hade varit ett riktigt kul projekt. Det bjöds även på lite öl som jag hade testat tidigare under kvällen. Han pratade även om något uppkommande litet projekt i Sverige tillsammans med Debaser i Stockholm. Spännande!


torsdag 28 juni 2012

Beer vs. Pig - Part III The Swine Off

Detta är del 4 av mina inlägg om Good Beer Week 2012. Se del 1del 2 och del 3.

Någon vecka innan Good Beer Week vann jag två biljetter till Beer vs. Pig. Ett event på resturangen/puben Atticus Finch där de matchade 12 öl med 12 sorters kött i olika former. Detta blev torsdagens kvällsaktivitet.

De 12 ölen levererades av Feral Brewing från Western Australia. Köttet var importerat och inhandlat från lite blandade leverantörer. Det hala var uppbyggt i 4 ronder.

Rond 1

Öl - Kött
983 Lager - Grandmother Ham
White - Ventricina
Watermelon Warhead Berliner Weisse - Prosciutto

Rond 2

Öl - Kött
Golden Ace Belgian Gold Ale - Salchichon
The Runt American Pale Ale  - Salamanca
Hop Hog American IPA - Chorizo

Rond 3

Öl - Kött
Rust Belgian Dubbel - Cacciatore
Fantapants Imperial Red Ale - Chilli & Fennel
King Brown Ale - Sopressa

Rond 4

Öl - Kött
Smoked Porter - Kulin
Karma Citra - Cappocollo
Razorback Barley Wine - Lomo


Det ingick även lite bröd, oliver och andra godsaker. Ett väldigt trevligt påhitt. Otroligt gott och välmatchat. Tyvärr blev vi lite stressade då de skulle ha in en andra omgång folk för att göra samma sak igen. Hade de bara avsatt lite mer tid hade det varit perfekt.

måndag 18 juni 2012

Abbotsford Collabrotsford

Detta är del 3 av mina inlägg om Good Beer Week 2012. Se del 1 och del 2.

Dag 3 spenderades ute på stan för att senare på kvällen bege oss till Mountain Goat Brewery. Första gången vi besöker deras bryggeri, deras öl är hyfsat lätta att få tag på och håller ganska bra klass.

Bryggeriet ligger i ett lite konstigt område som är en blanding mellan ett industriområde och ett villaområde. Byggnaden såg ut som en lagerlokal utifrån så det var en stor överraskning att gå in och mötas av en riktigt fin milljö som luktade vörtkok. Det var riktigt trevlig och fint där inne. Nästan värt att åka dit bara för lokalen.
Kvällen till ära hade de bryggt en Imperial Stout kallad Abbey Collabey med två andra bryggerier i samma kvarter - Moon Dog Craft Brewery och Matilda Bay. En kraftig och god stout men det var ändå Dark Harvest som vann kvällens bästa öl. En öl bryggd av Mikkeller och australiensiska Bridge Road Brewers. En riktigt smaskig humlig dark ale på 6.6% och humlad med färsk humle från Rostrevor Hop Garden.

En av våra bordsgrannar tipsade om oss det fanns en bra bar mittemot med som hette Royston Hotel så efter vi var nöjda sprang vi över gatan för att kolla in det också. Det var Kiwi Tap Takeover så alla kranar hade Nya Zeländska fat påkopplade. Tyvärr inte så många nya öler för oss så det blev bara en öl där innan vi drog in till CBD igen. Kvällen avslutade med lite mer Dark Harvest på fat och en Lindemanns Cassis som var förvånansvärt god.

Om ni någon gång besöker Melbourne kan jag varmt rekommendera ett besök hos Moutain Goat Brewery.

tisdag 29 maj 2012

Ale Stars med Kjetil - Nøgne Ø (GBW Del 2)

Detta är del 2 av mina inlägg om Good Beer Week 2012. Se del 1.

Som andra event blev det Ale Stars pa The Local Taphouse i Melbourne. Första gången jag besöker The Local i Melbourne. Jag har varit på The Local i Sydney otaliga gånger så det var roligt att se systerbaren. Inredningen var väldigt likt. Man känner sig som hemma =)

Hur som helst. Vi var där för att lyssna på Kjetil, huvudbryggaren och grundaren av Nøgne Ø. Kjetil är en väldigt trevlig person att lyssna och det var knäppt tyst i lokalen när han talade. Han berättade allt möjligt om hur han startade i Norge där det på den tiden bara fanns tre öl på krogen. Han hade svårt att sälja sin öl men gav inte upp och hade alltid med sig lite flaskor som han gav bort till barer och ölentusiaster när han var utomlands (han var tydligen yrkespilot). Det är därför Nögne Ø har så mycket export som de har tydligen.

I biljettpriset ingick det fyra öl från Nøgne Ø. De fyra ölen var en brown ale, en porter en DIPA och deras Saison. Alla väldigt välgjorde men favoriten var portern och DIPAn. Till ölen serverades lite kryddade nötter och en chili con carne som det var ordentligt drag i.

Under kvällen hölls även lite frågesport. En hel del frågor var Skandinavien-influerade vilket betydde att vårt lag hade en klar fördel =). Det blev en andra plats. Dessutom fick vi ett glas Ø for Awesome i extrapris som var en speciellbryggd mellan Nøgne Ø och 8 Wired från Nya Zealand. En riktigt fin DIPA dessutom!

onsdag 23 maj 2012

Hembryggdstävling med Victoria Secret

Igår var det dags för hembryggdstävling på The Local igen. Tävlingen hålls varje kvartal och varje tävling har ett tema. Temat igår var single-hop. Vilken ölstil som helst men bara en humlesort.

Det var riktigt många bra öl. Allt från humliga hefe, IPA, IIPA, stouts till keller bier. Vår öl, en lakritsstout, humlad med Warrior och kryddad med massa lakrits, tog sig enda vägen till finalrundan med tre andra öl. Var riktigt spännande men vi kom på delad andraplats med två andra.

Vinnaren, en IIPA, var väl värd sin förstaplats. En välgjord IIPA men det som stack ut var att den enbart var humlad med en ny humle kallad Victoria Secret. En humle utvecklad i delstaten Victoria här i Australien som endast är en prototyp idag. Humlen gav en riktigt fin kådasmak, fruktigt, söt och smörkolasmak (på ett bra sätt). En del smaker kan har kommit från maltbasen också men humlen verkar väldigt lovande.

Enligt rykten skall Victoria Secret göras tillgänglig kommersiellt senare i höst. Nögne Ö, som har varit här nere, har redan gjort några öl tillsammans med australiensiska bryggerier med Victoria Secret. Mycket spännande!

söndag 20 maj 2012

Great Australian Beer SpecTAPular 2012 (GBW Del 1)

Good Beer Week's (GBW) inleddes med tredagarsfestivalen Great Australian Beer SpecTAPular - GABS och #gabs2012 på Twitter. Det hela var uppdelat i fem olika sessions. En session var 4.5 timmar och en biljett till en session kostade $40.

60 Australiensiska bryggerier bryggde varsin festivalöl i valfri kategori. Tillslut blev det 58 öl, två ströks av okänd anledning. Flera tog det seriöst, andra såg det som en chans att expremitera med nya ingrdienser. Inga av ölen hade bryggds för andra tillfällen tidigare.

Några veckor innan festivalen kunde man köpa The Age som då innehöll en lite extra tidning med all information man behövde. Alla öl var listade och man kunde i lugn och ro planera vilka öl man ville testa. De hela byggde på tokens/poletter. En token kostade $2 AUD (13-14 SEK). En paddel med öl (5 öl) kostade 5 tokens. Vi hade planerat 4 paddlar i förväg och det var ungefär vad man klarade av innan smaklökarna blev för trötta. Köpte även en påse naturchips från ett företag i USA för att rensa paletten mellan provsmakningarna.

All öl serverades från två olika barer som hade alla 58 öler. Man fick en paddel med fem hål i som man skrev ner sina val på, endast ett unikt nummer per öl behövdes. När man väl kom fram till baren tog de paddeln och hämtade de ölen som var skriva på paddeln och så fick man tillbaka paddeln. Betalade gjorde man efter baren med sina polletter.


Hittade en del riktigt fina öl. En klar favorit var Watermelon Warhead från Feral Brewing, en Berliner Wezie på 2.9%. "Suröl" och lagrad på Chardonnay-fat. Riktigt imponerad. En annan intressant öl var True South Coconut Telegraph Porter. Vet inte om jag hade fått i mig en hel pint då den var riktigt kokosnötig och väldigt smörig, men den var en intressant smakupplevelse. På det hela taget var det hög klass på ölen. Många riktigt bra och jag hittade inga dåliga öl. En del kanske var mindre intressanta, men inte dåliga.

Under de tre dagarna fick alla besökarna rösta i folkets val. Såg senare på Twitter att Gunnamatta från Nya Zealändska Yeastie Boys hade vunnit. En öl bryggd med te. Teet bidrog med en annan slags torrhet som var ganska intressant. Många öl jag testade var det mycket snack om på Twitter så det verkade som mina val var väldigt väl valda.

Det var riktigt kul och jag är väldigt glad över att jag kunnat komma ner till Melbourne och testat så många nya roliga öl.