måndag 7 maj 2012

Ölbryggning hos Happy Goblin och Ekim Brewery

Mina arbetsveckor är bara 4 dagar, om än längre än 8 timmar per dag men det gör att jag har ledigt 3 dagar i veckan. För att fylla min lediga tid med något vettigt hörde jag av mig till Colin på Happy Goblin Brewery (deras hemsida är väldigt ouppdaterad) och frågade om jag kunde hjälpa till på bryggeriet. Till min förvåning var han väldigt positiv och bjöd in mig.

Bryggeriet är beläget en bit utanför stan så det är en timme på motorcykeln för att ta sig det. Väl där berättade han att han delade brygghuset med Mike på Ekim Brewery. Både Mike och Colin är oerhört trevliga och delar gärna med sig av sin kunskap och erfarenheter. Colin har en en kemiexamen och är riktigt kunnig på allt om det tekniska i själva bryggningen.

Bryggeriet i sig består av ett hemmabyggt brygghus på ca 240 liter, ett gäng fermentorer och ett kylrum med en flock fat. I bryggeriet fanns även delar till deras nya brygghus som kommer öka produktionen avsevärt.

Jag har varit där två dagar de senaste veckorna och har hunnit med att göra det mesta. I Fredags bryggde jag och Mike en andra version av Ekim Beserka. Mer malt och mer humle än den tidigare Beserka-ölen. Den kommer komma på fat på The Pumphouse och det kommer bli första gången jag kan dricka en öl som jag hjälpt till att brygga ute på stan. Trevligt!

Såg även på Twitter att Platinum Liquor hade fått in Happy Goblin öl med ett buteljeringsdatum då jag var där och fyllde flaskor.

Kommer förhoppningsvis bli fler dagar där ute!

måndag 30 april 2012

Paddy's Hop Harvest Festival

Förra helgen besökte jag med en polare Paddy's Hop Harvest Festival som arrangerades hos Paddy's Brewery i Flemington, Sydney. En gratisfestival med ett gäng bryggerier från Sydney med omnejd. De hade två storlekar på glas med öl man kunde köpa. En "Pony" eller en "Middy" (det finns massa olika namn för glasstorlekar i Australien, de har dessutom olika namn i olika stater). Hur som helst, en Pony kostade $2 och en Middy $3.

Bland bryggerierna hittade vi de lite större som Red Oak, Paddy's Brewery, Lord Nelson, 4 Pines och de lite mindre Happy Goblin, Ekim Brewery, HopDog, Black Duck Brewery, Mudgee Brewing plus att jag säkert missat något bryggeri.

Jag satsade lite hårdare på de mindre bryggerierna. HopDog har blivit lite hypat på senare tid så det var kul att testa lite mer från dem. Generellt höll de mindre bryggerierna bra kvalitet.

Kul med en gratisfestival. Var väldigt mycket folk och det är kul att se. En del ansikten man känner igen från andra ölaktiviteter och hembryggdsträffar.


söndag 29 april 2012

Good Beer Week - The Beer Song

Inför Good Beer Week i Melbourne om två veckor har de nu släppt en lite låt för att få oss i lite stämning!


Bara två veckor kvar!

onsdag 25 april 2012

Flygbiljett bokad till Good Beer Week!

Bokade för någon veckan sedan flyg ner till Melbourne Anledningen är att i Maj besöka Good Beer Week. GBW är en veckas(!) festival med olika ölrelaterade aktiviteter runt om i Melbourne 12-19 Maj. Kommer bli en riktigt bra vecka!

De aktiviteter jag funderar starkast på att gå på är (i ingen speciell ordning):
  • Great Australian Beer SpecTAPular (GABS) - "Ölmässa" där många av bryggerierna har bryggt en speciell GABS-öl plus att de erbjuder sitt vanliga ölutbud.
  • Brooklyn Brewery 5 course dinner med deras Eric Ottaway - Femrätters med matchande Brooklynöl. Rykten säger deras Chocolate Stout och kanske Black Ops! kommer finnas tillgänglig.
  • Alestars på The Local med Kjetil med Nögne Ö
  • ‘Roadkill’ Spit Roast Goat with Mountain Goat Rare Breed Beer
  • NZ Tasting Showcase featuring Renaissance and Yeastie Boys
  • Beer vs Pig III: The Swine Off
  • Brooklyn Brewery Party på The Great Northern
  • Masterclass of Champions - Brygga öl med Kjetil från Nögne Ö, Hargreaves Hill
    och amerikanska Moylan's 

Har säkert missat en del andra små intressanta event. De får bli lite mer spontana.

Ska försöka få tag på lite öl från det lite smått hypade Moon Dog Brewery. Har bara druckit ett öl från dem och det höll va de lovade. Med öl som Perverse Sexual Amalgam Black Wild Ale och Skunkworks Cognac Barrel Aged Double IPA och ett rykte om att brygga galna saker så är det ett måste.

Murray's och Holgate Brewery är två givna bryggerier som jag ska hålla utkik efter.

Masterclass of Champions hade varit väldigt skoj måste jag säga. Man får vara med Kjetil, Brendan, Denise och Simon att brygga en collaboration brew, smaka ölet i olika steg under bryggningen, snacka umgås och avslutningsvis käka lite god mat och dricka öl från de tre bryggerierna. Enda problemet är att det kostar $250 (~1700 SEK)..

GABS är en riktigt kul ide. Som vilken ölmässa som helst men alla bryggerier gör en speciell GABS-öl. Med speciell menar jag något utöver det vanliga. Konstiga ingredienser eller blandningar av stilar etc. Riktigt kul ide. Förra året var riktigt lyckat.

Hela stan kommer vara full av ölnördar och jag är grymt sugen på att testa massa roliga ölhak jag läst så mycket om. Har en hel vecka på mig!

söndag 15 april 2012

Australiensisk mikroöl i Skandinavien

Läste precis ett bloginlägg från Australian Brews News om vad Mikkel från Mikkeller gjorde i Australien förra månaden. Bland annat kan man läsa att han tydligen lagt en order på öl från bland annat Mountain Goat Brewery till Mikkellerbar i Köpenhamn. Kul att se roligare öl än VB och Fosters hamna i händerna på Skandinaver =)

Har ni vägarna förbi Köpenhamn rekommenderar jag er att testa Mountain Goats öl. Det framgår dock inte när ölen kommer vara tillgänglig.

Uppdatering: Dansken Anders Kissmeyer från Kissmeyer var i Australien för några veckor sen och bryggde en bryggd med Schwartz Brewery. Bryggmästeren från Schwartz, Michael Capaldo, sa följande om deras öl med Kissmeyer:

“yeast-driven farmhouse style, with a local touch provided by some distinctly Australian ingredients; bush tomatoes, pepperberries and wattleseed. And just for some extra fun, a bit of pomegranate.”

Halva batchen skall tydligen skickas till Europa. Mer Aussie öl till Europa =)

När kommer vi att få se Svensk mikroöl i Australien?

fredag 13 april 2012

Systembolaget vs. Bottle Shops

Läser man svenska bloggar/artiklar/nyheter om öl kommer man förr eller senare läsa om Systembolaget och åsikter om Systembolaget. Jag tänkte i detta inlägg beskriva de för- och nackdelar jag ser med Systembolaget och de "bottle shops" som finns i bland annat Australien.

I Australien köper man öl, vin och sprit hos så kallade "bottle shops". En bottle shop kan vara en väldigt liten butik med ett väldigt litet utbud till jättestora butiker med stort utbud. Det finns egentligen två huvudproblem med bottle shops:
  1. Det finns gott om butiker men ofta har de väldigt tråkigt utbud av öl
  2. Ingen central resurs för att söka efter speciella bryggerier eller öl
Bara för att man hittar en bottle shop så betyder det inte att man hittar några kul öl. De allra flesta har svårt att överleva och Australien är ett land där man köper billig öl i kartong. Det är det som säljer och det är det som butikerna är bra på. Men går man runt lite i kvarteret och har lite tur så kan man hitta en butik som har lite roligt utbud. Ofta är utbudet det samma under en längre tid. 

Problem två är det som stör mig mest. Jag har inget emot att åka en sväng för att hämta roligare öl men hur vet man var de finns och om de finns kvar? De flesta butikerna har enkla hemsidor som ger dig adressen och kanske en försmak på vad som kan tänkas finns i butiken. Inte allt för sällan ouppdaterad.

Systembolaget hemma i Sverige tar in nya öl och försöker byta ut utbudet undan för undan. Dessutom kan man gå in på hemsidan eller använda deras väldigt trevliga iPhone/Android app för att se exakt vilka butiker ölet finns i. Mycket smidigt.

Priset på öl då? Svårt att säga om det är en för eller nackdel i Australien. Det mesta är ganska dyrt och öl är inget undantag. Frågan är om det hade varit billigare eller dyrare med en "Systembolag" här. Svårt att säga.

Systembolaget är kanske inte känt för att vara billigt men jag tycker nog skattebetalarna får rätt mycket service och tjänster för pengarna.

Dessutom försöker Systembolaget inovera när de kan. Till exempel beställning till vilken butik som helst från det lokala sortimentet. Ja, det är kanske inte perfekt från dag ett men det är en riktigt bra steg i rätt riktning. Förhoppningsvis lyssnar de på konstruktiv kritik och gör tjänsten ännu bättre i framtiden.  En tjänst som Australienarna bara kan drömma om..

Vad föredrar jag, Systembolaget eller "bottle shops"? Mja.. jag får nog säga att jag föredrar Systembolaget. Det är för svårt att hitta öl här, specialbutiker som tar in rolig öl är väldigt dyra, bor man i en mindre stad kan det vara extremt svårt att hitta något vettigt öl. Detta gör sig påminnt när man reser runt i Australien och vill ha en god öl i nån mindre stad. Glöm det.. i Sverige hade det funnits ett Systembolag med åtminstonde någon rolig öl iaf.

Tänkte att jag skulle tipsa om de bästa ställena att köpa öl på i ett senare inlägg.

torsdag 29 mars 2012

Weihenstephan release på The Pumphouse

Världen äldsta bryggeri som fortfarande är i drift, Weihenstephan, hade ett litet jippo på The Pumphouse igår och självklart var jag där. Förutom att de hade riktigt fräscha fat med deras Hefeweizen, Dunkelweizen och Kristall Weizen så var även deras bryggmästare, Frank Pfeifer, där och berättade om bryggeriets historia och om sin egen bryggarhistoria.

Jag pratade lite snabbt med Frank och frågade om all Weihenstephan-öl bryggs i Tyskland eller om de har licensbryggning också? Frank hade ganska starka känslor emot att få sin öl licensbryggd runt om i världen så all Weihenstephan-öl man dricker är bryggd i Tyskland. Bra tycker jag då till exempel Guinness inte riktigt smakar Guinness i Austrailien. Guinness bryggs i Melbourne och har en lite annorlunda smak jämnfört med den Guinness man dricker i Europa.

Ett ganska trevligt hittepå. The Pumphouse börjar nästan bli en ny favorit. Nära hem, nya flasköl nästan varje vecka och nya öl på fat titt som tätt. Kul med fler vettiga ölhak!

Jag lyckades till och med vinna en Weihenstephan-keps med inbyggd kapsylöppnare i skärmen.


torsdag 22 mars 2012

Ale Stars - Moa

Igår hade The Local Taphouse sin så kallade Ale Stars. Kvällen var starten på en tap takeover med enbart öl från det Nya Zealändska bryggeriet Moa. Jag har druckit lite öl från Moa förrut och nu när grundaren, Josh Scott, kom till Sydney kunde jag inte låta bli att slinka in och lyssna.

För $35 fick man fyra Moa-öl och mat. Det var väldigt intressant att lyssna på Josh. Hans far hade en vingård och en del av ölen var vinfatslagrade med fat från faderns vingård. Ett flertal av ölen de tappade på flaska fick sig en skvätt champangejäst istället för öljäst för att skapa kolsyra i flaskan.

De fyra ölen som ingick var:

  • Moa Blanc Evolution (Witbier)
  • Moa Five Hops (ESB/IPA)
  • Moa St. Josephs (Belgian Triple)
  • Moa Imperial Stout

Alla öl var välgjorda men favoriten var ändå Moa Imperial Stout. Mycket trevlig öl. Moa Five Hops har jag druckit på flaska tidigare och jag tyckte faktiskt den var bättre på flaska än fat.

Kvällen avslutades med en Moa Muscle Stout som är en Imperial Stout där de slänger i musslor i koket och senare i sekundären. 25 kilo musslor/batch! Jag tyckte det lät roligt men det var lite för mycket hav för mig i slutet =)

lördag 10 mars 2012

Nya leksaker

Har varit ett ganska långt uppehåll på bryggningsfronten. Senaste bryggningen var tydligen 26 Oktober förra året. Har varit mycket som hänt sen dess. Har haft besök, varit ute och rest i världen en en hel del, flyttat till ny lägenhet, jul/nyår plus att det har varit sommar här och det har således varit svårt att fermentera. Men nu är det slut på allt det och i torsdags var det årets första bryggning.

En hel del nya leksaker har inskaffats sen förra bryggningen. Största nyheten är ett kylskåp och en temperaturkontroller. Kylskåpet köptes begagnat för $35 och en STC-1000 inhandlades för $25 på eBay. Var lite pillande med att koppla STC:n korrekt men nu fermenterar ölen på exakt 21 grader =) Kylskåpet, ett barkylskåp på 170 liter och det är en perfekt storlek då det rymmer en standard 30 liters fermentor.

Den näst största nyheten är en vörtkylare. Köpte lite kopparledning och slang. Sen var det bara att skapa en spiral och koppla på slang på ändarna. Fungerade helt klart över förväntan. Den klarar att dra ner kokade vört till ca 25 grader på 25-30 minuter. Långt mycket enklare och renare än att springa och köpa is. Varje säck is kostar $4 så det här lär spara pengar efter 10 bryggningar.

Har även inhandlat PBW för rengöring och Star-San för disinfektering. Det här är något jag borde ha gjort för länge sen. Star-San är riktigt smidigt och enkelt att hantera. Lite halvskumt att inte skölja dock men det är bara att vänja sig =)

Ölet för dagen blev en IPA för att bli av med små mängder humle av olika sorter som fanns i kylen. Temperaturen i lägenheten har än så länge skiftat ganska kraftigt de senaste dagarna men ölen står stadigt i 21 grader i kylen. Mycket nöjd!

fredag 3 februari 2012

Thunder Road Brewing Co.

Förra veckan blev jag inbjuden till Thunder Road Brewing Co. Sydney/NSW-lansering. Thunder Road kommer från Melbourne och delstaten Victoria. Victoria är en fullt av bryggerier så det finns gott om konkurrens. Jag hade därför ganska höga förväntningar på deras öl. Tyvärr blev jag ganska besviken då deras två öl var lika varandra och dessutom småtråkiga. Ölen som de hade med var Full Steam Pale Lager (ABV 4.6%, 25 IBU) och Brunswick Biter (ABV 4.6%, 30IBU).

Jag fick känslan av att bryggeriet var uppbackat med investerare som hade satsat en del pengar och de har satsat hårt på reklam på bloggar, t-shirtar, kapsylöppnare etc och ett nytt skinnande brygghus. Ett par dagar senare lyssnade jag på Australian Brews News där de snabbt nämde bryggeriet och bekräftade det jag anat. Nja.. jag vill hellre ha god öl än gratis t-shirtar och skinnande nya brygghus att titta på.

Jag fick iaf tag på bryggaren som jag snacka med en stund. Det var en amerikan från Kalifornien som hade bott i Australien i två år. Hade han bryggt öl i USA också så det lite konstigt att de inte tog ut svängarna mer. Han berättade att de hade många nya öl i kikaren så vi får väl snällt vänta lite.