torsdag 27 februari 2014

Provsmakning: Brett Pale Ale (Brett. B.)

Under andra halvan av 2013 bryggde jag fyra stycken Brett Pale Ale med samma recept. Enda skillnaden var jästen. Fyra olika batcher med fyra olika Brettstammar. Ingen annan jäst.

I grundreceptet ingick Pilsnermalt, vetemalt, och en skvätt CaraMunich. Humlingen bestod av Centennial, Chinook och Simcoe.

Brett Pale Ale (Brett. B.) bryggd Augusti 2013. Fermenterad med WLP650 (Brett B.).

Utseende – Brunfärgat skum, skummet håller sig kvar länger och lämnar rester på sidorna. Grumlig, orange färg (inte så röd som på bilden).

Arom – Humligt och friskt! Inte massa mogna frukter som hos Brett. L. varianten. Här är det friska humliga dofter med en tillbaken dragen nästan lite syrlig Brettdoft i bakgrunden. Väldigt trevlig doft!

Smak – Torr, besk. Känns söt precis i början som övergår till en väldigt torr känsla. Nästan lite kåda-toner från humlen.

Summering – Den här är helt klart friskare och har betydligt mindre mogna frukter i smaken. Eftersmaken drar åt mango. Drickvänlig!

Eventuella förbättringar - Lite kraftigare kolsyrning, skarpare beska och kanske snäppet klarare vätska hade gjort den här till en riktigt fin BPA även om den är väldigt bra som den är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar