tisdag 4 februari 2014

Provsmakning: Brett Pale Ale (Brett. B. T.)

Under andra halvan av 2013 bryggde jag fyra stycken Brett Pale Ale med samma recept. Enda skillnaden var jästen. Fyra olika batcher med fyra olika Brettstammar. Ingen annan jäst.

I grundreceptet ingick Pilsnermalt, vetemalt, och en skvätt CaraMunich. Humlingen bestod av Centennial, Chinook och Simcoe.

Brett Pale Ale (Brett. B. T.) bryggd Augusti 2013. Fermenterad med WLP644 (Brett B. T.).


Utseende – Orange, lite röda toner. Betydligt klarare vätska än Brett. B. och Brett. L. varianterna. Ljusbruntskum. Skummet ligger kvar 2-3 minuter.

Arom – Brettkaraktär, lite mogna frukter, humle. Väldigt angenämt.

Smak – Lite småtunn, ganska torr. Små fina bubblor. Välbalanserad beska som inte hänger kvar så länge. Litelite nöttoner i eftersmaken. Precis när man tar in ölet i munnen slås man av en brettkaraktär som är väldigt trevlig.

Torr, mer mogna frukter och små fina bubblor. På gränsen till att vara småsöt trots att den är väldigt torr. FG hamn på 1.010 så det kanske förklarar det. Beskan är tillbakadragen. Efter ett tag kanske man upptäcker lite "gröna" nyanser, antagligen på grund av för lång eller för varm torrhumling.

Summering – Den här känns tunnare än de tidigare. Beskan ligger på en mer balanserad nivå. Torrhumlingen känns inte av mycket och de mogna frukttonerna i doften återkommer inte mycket.

Eventuella förbättringar - Även om denna Brett producerade en väldigt ren smak med en del brettkaraktär tror jag den hade gjort sig bra om man blandat den med en lika del Brett. L. Skulle behöva antingen kraftigare torrhumling eller lite mer jästkarkatär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar