söndag 20 maj 2012

Great Australian Beer SpecTAPular 2012 (GBW Del 1)

Good Beer Week's (GBW) inleddes med tredagarsfestivalen Great Australian Beer SpecTAPular - GABS och #gabs2012 på Twitter. Det hela var uppdelat i fem olika sessions. En session var 4.5 timmar och en biljett till en session kostade $40.

60 Australiensiska bryggerier bryggde varsin festivalöl i valfri kategori. Tillslut blev det 58 öl, två ströks av okänd anledning. Flera tog det seriöst, andra såg det som en chans att expremitera med nya ingrdienser. Inga av ölen hade bryggds för andra tillfällen tidigare.

Några veckor innan festivalen kunde man köpa The Age som då innehöll en lite extra tidning med all information man behövde. Alla öl var listade och man kunde i lugn och ro planera vilka öl man ville testa. De hela byggde på tokens/poletter. En token kostade $2 AUD (13-14 SEK). En paddel med öl (5 öl) kostade 5 tokens. Vi hade planerat 4 paddlar i förväg och det var ungefär vad man klarade av innan smaklökarna blev för trötta. Köpte även en påse naturchips från ett företag i USA för att rensa paletten mellan provsmakningarna.

All öl serverades från två olika barer som hade alla 58 öler. Man fick en paddel med fem hål i som man skrev ner sina val på, endast ett unikt nummer per öl behövdes. När man väl kom fram till baren tog de paddeln och hämtade de ölen som var skriva på paddeln och så fick man tillbaka paddeln. Betalade gjorde man efter baren med sina polletter.


Hittade en del riktigt fina öl. En klar favorit var Watermelon Warhead från Feral Brewing, en Berliner Wezie på 2.9%. "Suröl" och lagrad på Chardonnay-fat. Riktigt imponerad. En annan intressant öl var True South Coconut Telegraph Porter. Vet inte om jag hade fått i mig en hel pint då den var riktigt kokosnötig och väldigt smörig, men den var en intressant smakupplevelse. På det hela taget var det hög klass på ölen. Många riktigt bra och jag hittade inga dåliga öl. En del kanske var mindre intressanta, men inte dåliga.

Under de tre dagarna fick alla besökarna rösta i folkets val. Såg senare på Twitter att Gunnamatta från Nya Zealändska Yeastie Boys hade vunnit. En öl bryggd med te. Teet bidrog med en annan slags torrhet som var ganska intressant. Många öl jag testade var det mycket snack om på Twitter så det verkade som mina val var väldigt väl valda.

Det var riktigt kul och jag är väldigt glad över att jag kunnat komma ner till Melbourne och testat så många nya roliga öl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar