Under andra halvan av 2013 bryggde jag fyra stycken Brett Pale Ale med samma recept. Enda skillnaden var jästen. Fyra olika batcher med fyra olika Brettstammar. Ingen annan jäst.
I grundreceptet ingick Pilsnermalt, vetemalt, och en skvätt CaraMunich. Humlingen bestod av Centennial, Chinook och Simcoe.
Brett Pale Ale (100% Brett. L) bryggd Augusti 2013. Fermenterad med WLP653 (Brett L.).
Utseende – Orange-röd färg. Ganska klar vätska. Lätt brunfärgat vitt skum som ligger kvar 2-3 minuter. Bilden får den att se grumlig och blodapelsinfärgad. Ingen rättvis bild på det viset.
Arom – Två lukter slår mot näsan på en gång. Humle och brett. Brett är tillbakadragen. Mogna frukter, mango? Lukta mer humlig när den var yngre. Mer mogna frukter nu.
Smak – Torr, mer mogna frukter och små fina bubblor. På gränsen till att vara småsöt trots att den är väldigt torr. FG hamn på 1.010 så det kanske förklarar det. Beskan är tillbakadragen. Efter ett tag kanske man upptäcker lite "gröna" nyanser, antagligen på grund av för lång eller för varm torrhumling.
Summering – Helt klart en bra Pale Ale. Brett tillför lite rustik och mycket mogna frukter i både smak och lukt. Sköna fina småbubblor. Lagom kolsyramängd. Skulle den ha mer beska skulle det nog vara en Brett IPA istället för en Pale Ale.
Eventuella förbättringar - Snäppet mer beska och lite mindre torrhumling kanske. Lite ljusare färg vore kul att testa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar