lördag 24 augusti 2013

Provsmakning: Brett-saison

Saison bryggd Februari 2013. Fermenterad med WLP645 (Brett C.) och Wyeast #3191 (Berliner Weisse blandning).

OG: 1.066
FG: 1.018

2.00 kg               Pilsner (2 Row) Ger (3.9 EBC)            Grain         2        73.3 %      
0.32 kg               Wheat Malt, Ger (3.9 EBC)                Grain         3        11.7 %      
0.25 kg               Munich Malt (17.7 EBC)                   Grain         4        9.2 %      
0.16 kg               Cane (Beet) Sugar (0.0 EBC)              Sugar         5        5.9 %
    
10.00 g               Northern Brewer [10.20 %] - Boil 60.0 mi Hop           6        21.8 IBUs  
5.00 g                Northern Brewer [10.20 %] - Boil 5.0 min Hop           8        2.2 IBUs

1.0 pkg               Berliner-Weisse (Wyeast #3191-PC )       Yeast         9        -          
1.0 pkg               Brettanomyces Claussenii (White Labs #WL Yeast         10       -  

Utseende – Lite mörkare än vad jag hade tänkt mig. Mycket grumligare än förväntat men den har ett fint vitt skum som ligger kvar en bra stund. Lämnar lite skumrester på kanterna av glaset.

Lukt – Brett! Den luktar inte på något sätt illa (blöt hund, stall etc) utan det är mer en försiktigt brett lukt som hintar om att det är en fin Saison. Luktar riktigt bra.

Smak – Småsöt, väldigt "rund" i smakerna. Eftersmaken bjuder på en del brettkaraktär. Behöver lite mer beska nästa gång och en annan huvudjäst. Väldigt lång eftersmak.

Summering – Luktar fantastisk, lite för söt i smaken, behöver mer beska eller bättre utjäsning. Lite ljusare färg hade inte heller skadat. Inga problem att dricka en hel flaska. Är väldigt nöjd med den. Ska brygga om den med en riktig Saison-jäst + Brett C. Ska dra ner eller ersätta Munichmalten i nästa version.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar