söndag 20 januari 2013

Bryggböcker

På senare tiden har jag köpt och läst en del böcker. En del hembryggarböcker, en del stilböcker, en om Nynäshamns Ångbryggeri men också lite tyngre böcker om bryggning. Tänkte i detta inlägg prata om de sistnämnda.

Den första är The Practical Brewer från Master Brewers Association of the America. Denna bok är skriven för bryggare som redan jobbar i bryggerier och vill fördjupa sig i all typ av utrustning man kan tänkas hitta i ett bryggeri. Den har även en hel del bryggkunskap men huvuddelen är om utrustning. Boken är så klart skriven för stora bryggerier men det finns även ett kapitel om pubbryggerier och mikrobryggerier. För en hembryggare är den kanske inte så användbar eller prisvärd. Jag har börjat arbeta hos Young Henry's 2-4 dagar i månaden så jag fann boken intressant och relevant. Jag lärde mycket termer och fick en helt annan helhetsbild av hur all utrustning hänger ihop och hur den skall användas.

Boken är på ca 900 sidor och det tog jag mig igenom väldigt snabbt. Den är förvånansvärt väldigt lättläst (om man är intresserad av bryggerier och teknik =) )

Efter The Practical Brewer ville jag ha ännu mer och tog det lite ekonomiskt tunga beslutet att skaffa mig Technology Brewing and Malting skriven av Wolfgang Kunze och utgiven av VLB Berlin. Den här boken är verkligen häftig! Det första som slog mig var att den är väldigt snyggt upplagd och producerad med hög kvalitet.

Boken går igenom allt! In i minsta detalj! Ingen bok för hembryggare men jobbar man i industrin eller vill veta allt om bryggning är boken helt rätt. Den tar upp allt från små kemiska reaktioner till mäskfilter och tapplinor. Jag fick mitt exemplar för två veckor sedan och har hunnit igenom en bit över 300 sidor. Grymt bra än så länge. Häromdagen läste jag ett stycke om pre-masher (en apparat som blandar krossad malt och vatten på väg till mäskkärlet).Två dagar senare stod jag och rengjorde Young Henry's pre-masher och fick därmed undersöka en sådan på nära håll. Perfekt blandning av teori och praktik!

Skulle jag bara rekommendera en av dem skulle det bli Technology Brewing and Malting. Den har helt klart mer information i sig. Den är dock väldigt dyr och har lite mindre detaljerad information om utrustning än The Practical Brewer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar